Društvo, Hronika

Stigla pomoć “Žena sa Sane”, a izostala sistemska

SANSKI MOST – Članice Udruženja “Žene sa Sane” posjetile su brata i sestru Miodraga i Dušanku Jagodić, koji žive u selu Podovi, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, te im uručili značajnu humanitarnu pomoć u hrani, lijekovima, novcu i higijenskim potrepštinama.

Prema riječima Azre Jakupović, predsjednice Udruženja, pomoć siromašnim i nemoćnim osobama dio je njihovih redovnih aktivnosti, a samo u protekloj godini realizirali su humanitarne akcije u vrijednosti od oko 40.000 maraka.

“Ipak, ostali smo zatečeni stanjem i uslovima u kojima žive ovo dvoje ljudi. Njima je potrebna sistemska zaštita, neko ko će svakodnevno dolaziti i brinuti o njima”, kazala je Jakupovićeva za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, već su pokrenuli aktivnosti kako bi se brat i sestra registrovali pri socijalnim i zdravstvenim ustanovama, te postali korisnici usluga Javne kuhinje u Sanskom Mostu.

Jagodići, o kojima su “Nezavisne” ranije pisale, su povratnici koji žive u krajnjem siromaštvu, boreći se s bolešću i teškim životnim problemima. Mještani Podova kažu kako se radi o osobama s duševnim poteškoćama o kojima nema ko da brine. Oni preživljavaju od male novčane pomoći iz Republike Srpske, a komšije i dobri ljudi im pomažu u hrani i svakodnevnim potrepštinama.

Jagodići kažu kako nemaju porodicu, nikada se nisu ženili ili udavali i od malih nogu žive skupa. Njihov skromni dom je kućica izgrađena sredstvima međunarodnih humanitarnih organizacija, u kojoj stanuju lišeni elementarnih životnih uslova. Unutrašnjost kuće je potpuno neuređena, zidovi su od gole cigle i nenabačeni, a betonski podovi prekriveni vlagom i memlom. Kuća nema sanitarni čvor niti vodosnabdijevanje, pa brat i sestra vodu donose s obližnjeg izvorišta. Oni drže kokoši i iza kuće imaju zemlju koju obrađuju i sade neke povrtarske kulture. Nemaju telefon, a svi koji žele da im pomognu mogu ih posjetiti u njihovoj kući u selu Podovi.

Nezavisne