Društvo, Hronika, Sjećanja, Sport

PODIGNIMO SPOMENIK FUDBALERIMA BRDA

Tužna  priča o sudbini fudbalera sa Mataruškog brda (opština Prijedor) iz ljeto 1992. Godine, dokumentovana jednom posebnom filmskom pričom, obišla je cijeli svijet. Naime, u periodu između 20-tog i 25-jula te narednih dana, svirepo je pobijeno blizu 1800 civila, Bošnjaka i Hrvata na području šest mjesnih zajednica prostora Lijeve obale Sane. Među pobijenima je i preko dvije stotine fudbalera mjesnih fudbalskih klubova ovog područja, sa upravama i ostalim neizostavnm dijelovima svakog fudbalskog tima na svijetu. Poznati bh redatelj Avdo Huseinović je na osnovu ove tragedije i svjedočenja snimio dokumentarni film „Tomašica, grobnica fudbalera“. Svaka od šest mjesnih zajednica sa područja Mataruškom brda u  Prijedoru, do ljeta 1992. godine imala je vlastiti fudbalski  klub. Takmičili su se u nekoliko razreda tadašnjeg jugoslovenskog nogometa, a utakmice između ovih, lokalnih timova bile su poseban događaj na tom podneblju kojim se slavio život. Tužna sudbina Prijedorčana nije zaobišla ni nogometaše. Svega desetak njih uspjeo je da da preživi. Samo pukom srećom izbjegli su da sa nekadašnjim saigračima skončaju u masovnoj grobnici ”Tomašica” . Film “Tomašica, grobnica fudbalera” svjedočanstvo je o šest klubova, drugarstvu, sportu, ali i nezapamćenom zločinu, pomračenju uma i zvjerskoj brutalnosti, ali i upozorenje da se nikada, nikome i nigdje više ne ponovi bilo šta slično.  Zbog svega toga je pokrenuta ideja da se na Mataruškom brdu izgradi spomenik za svih njih dvije stotine poginulih fudbalera iz svih šest klubova i njihovih nekoliko generacija,  koji će buduća pokoljenja podsjećati i opominjati na strašan zločin koji je počinjen na ovom prostoru. Za izradu idejnog rješenja angažiran je sarajevski arhitekta Faruk Pirić, koji je jedan od autora idejnog arhitektonskog rješenja II faze Memorijalnog centra u kompleksu tvornice Akumulatora u Potočarima.

 

Želimo čuti mišljenje javnosti i učešće svih u realizaciji. Ovo je prvobitna ideja, ali ne i konačno rješenje, te o istom želimo čuti i stav svih. Spomenik je šestougaonog oblika sa stilističkim riješenjima čijih nekoliko odetalja želimo istaći.  U sredini spomenika je kugla koju štite ruke. Ruke koje drže kuglu u sredini spomenika  simbol su zaštite. Kuglu je generalno  zamišljena da predstavlja dušu. Kugla je univerzalni simbol duše. Na neki način može se posmatrati kao čuvar duša onih 200 žrtava o kojima smo govorili. Kugla koja je u sredini može se posmatrati naravno I kao fudbalska lopta a ovih šest “stubova” simbolizuju naravno šest klubova od kojih je I nastao OFK Brdo. U podu u kamenim pločama ugravirana su imena  tih klubova. Šest stubova koji predstavljaju šest klubova namjerno su napravljani kao šest plamenova , aludirajući na to da kroz OFK Brdo ovih šest klubova kao I 200 tinjak žrtava o kojima govorimo, žive vječno kao plamen. Plamen sjećanja.

U podu u kamenim pločama ugravirana su imena tih šest klubova. Idejno rješenje predstavljamo našoj populaciji i ono je u prilogu. U prilgu su i nepotpunjeni privremeni spiskovi koje ćemo narednih dana, sedmica i mjeseci, do ostvarenja naše, primarno dobronajmerne zamisli za koju smo se svim srcem založili, redovno da dopunjujemo. Neko ovo bude i svojevrsno buđenje nas, mještana sa područja Lijeve obale sane, i neka ovaj spomenik bude pečatom našeg medjusobnog povjerenja, poštovanja i bratske ljubavi. Neka podizanje ovog spomenika bude popraćeno vraćanjem u život našeg Brda koje je hvala Bogu ponovo podignuto iz pepela. Nadamo se suradnji, transparentnosti i ljubavi, te i onoj , nekada ključnoj a svakome posebno bitnoj moralnoj podršci.

Ne želimo nikoga izostaviti, i u tom smislu nam je potrebna vaša podrška. Zamoljavamo  sve ljude dobre volje, sve naše sugradjane, da nas podrže i pomognu.

Sve vaše sugestije, eventualna pitanja ali i ono najvažnije, spiskove s imenima igrača, ili dopune spiskova, možete spati na : causevic2017@gmail.com

 

Organizacioni odbor

 

Hambarine prvi dio

 

Hambarine drugi dio

 

Rizvanovići

 

Rakovčani

 

Zecovi