Kao sto ste vec informisani, Karupovic Fiket – Riki nam je bolestan. Riki je  imao je teski zapetljaj crijeva kao konacni rezultat dugogodisnje bolesti o kojoj  nije vodio racuna. Imao je brojne priraslice, polipe i tako dalje. Operacija je po rijecima Dr.Bace trajala od 11:30 uvece, pa sve do 04:00 ujutro i sa takvim necim se nisu odavno susreli. Odmah po dolasku u prijedorsku bolnicu  morao je na operacioni sto. Nakon operacije, a zbog svojih ranijih navika, Riki je pao u delirijum koji je potrajao nekoliko dana. Bio je u teskom psihickom stanju zbog cega je morao biti i vezan.  Tokom operacije ugradjena mu je ”stoma”, odnosno kesa na stomaku koju ce morati da nosi narednih mjesec i po do dva.

Dobre vijesti su da nije nista dugorocno opasno. Nije hvala Bogu ono najgore.

Kao sto nam je svima poznato, ni on ni njegova bolesna starija sestra Hasija nemaju redovnih licnih primanja i zive jako tesko. S obzirom da je morao biti otpusten iz bolnice, a s obzirom na njegovo materijalno stanje i potrebe, razmisljali smo o najboljem nacinu na koji da ga zbrinemo tokom perioda rehabilitacije.Dakle, od dana izlaska iz bolnice pa sve do trenutka  kada ce doktori odluciti da skinu navedenu kesu sa stomaka. Fizicki je iscrpljen i omrsavio je. Razmisljali smo da nadjemo neku medicinsku sestru koja bi ga obilazila i previjala te drzala pod kontrolom ranu i zamjene ”stome”. Osim toga, s obzirom da je oslabio puno a da kod kuce i nema uslove za adekvatnu  redovnu ishranu, razmisljali smo kako i da taj problem rijesimo.

U akciju se ukljucio i nas dr.Amir Ceric, zubar. Na njegov sjajan prijedlog raspitali smo se o mogucnostima da Rikija smjestimo privremeno u neki od domova  za starija i iznemogla lica, sto i jeste najbolje rjesenje. Barem na mjesec ili dva. Nakon obilaska domova upitali smo i Rikija sta misli o svemu. Svjestan da nema izlaza, pristao je. Pronasli smo i dom sa sobom u kojoj bi boravio sam, jer ga je strah da dijeli s  prostor  s nekim. Smjestaj u domu ”Tara” na Urijama, koji se pokazao najadekvatnijim i u kojem jedino i ima slobodnog prostora kosta  1000 KM mjesecno. Poznato vam je da je  Riki u medjuvremenu i smjesten u dom. Ima redovnu ishranu, 24-satnu njegu, te urednu i cistu sobu. Odmah smo sakupili novcana sredstva dovoljna za jedan mjesec. Pretpostavljali smo da ce, s obzirom na neizvjesnost,  trebati  sredstava  za  jos jedan  mjesec njegovog boravka u domu, te neke sitnije troskove. U to ime otvorili smo poseban racun na ime Medine Bajric Suljanovic koja je proteklih dana zaista ucinila sve od sebe da se on smjesti u bolnicu i da se rijese svi administrativni problemi, a kojih je zaista bilo mnogo. Riki do sada nije imao nikakvo osiguranje, niti je bio registrovan kod porodicnog ljekara. Nikada nije ni isao doktoru. U medjuvremenu je sve rijeseno. Mnogi su se  odmah na nas poziv odazvali ovoj akciji i ukljucili u prikupljanje sredstava. Novca sada ima dovoljno. U medjuvremenu je Mirsad Duratovic, odbornik u gradskoj skupstini kontaktirao vlasnika doma ”Tara” koji je  na Mirsadovu sugestiju od  sebe ponudio mjesec dana boravka u domu u pola cijene. Dobrih ljudi ima i svaki problem se zajednicki da rijesiti. Sav visak sredstava cemo cuvati do daljnjeg i pratiti razvoj situacije. Ako bude bolje, nakon povratka kuci i skidanja stomi (kese na stomaku) obezbjedit cemo ogrev za zimu i nesto hrane. Ono sto je sada prijeko potrebnu jesu navedene stome koje su ovdje skupe a on to cesto mjenja pa  zamoljavamo one koji nam mogu pomoci oko nabavka stomi da nam se jave.

I ovaj put ste pokazali svoju humanost. Brojni su se odazvali nasoj akciji. Posebno smo zahvalni Udruzenju zena Mladost Carakovo, Humanitarnoj organizaciji Mladost Carakovo,  Suadu Musicu, Izetu Musicu, Mirsadu Duratovicu , doktoru Stanku Baci i osoblju prijedorske bolnice, te osoblju i vlasniku doma za starija i iznemogla lica “Tara”  u Prijedoru! Posebno hvala  svim donatorima ponaosob te svima koji su na bilo kakav nacin pruzili pomoc i podrsku!

Svoja sredstva su do okoncanja akcije uplatili:

1.Nepoznati donator, a pretpostavljamo da je u pitanju Naser Nasko Bacic , u bolnici mu je ostavio da sebi nesto kupi 20 Eura i 20 KM, sto je Riki dao Medini da pricuva i plati sto je potrebno.

2.Mirsad Causevic (USA)- 300 KM;

3.Redzic Nihad 100 Eura i 50 KM;

4.Music Sanel 100 Eura;

5.Music Zaim 100 Eura;

6.Sijecic Sajma 50 KM;

7.Hopovac (Najil) Sajo 100 KM

8.Susic Mirzet 50 Eura

9.Karupovic Suhra 50 KM

10.Mehanovic Enisa 20 KM

11.Mujdzic Damir I Adevija (Kahteran) 20 KM

12.Mehanovic Edin 85 KM

13.Music Adnan 85 KM

14.Lejla Somun Krupalija 50 KM

15.Mirzet Palic 20 KM

16.Adisa Vuckic Causevic 48,88 Eura

17.Bacic Sada 50 Eura

18.Hodzic Ismet 20 Eura

19.Majda Osmic 120 Eura

20.Alic Senad 100 KM

21.Budimlic Ferid 20 KM

Music Redzepa i Salih su kupili pidzame, majice i ostalo!

Iz Njemacke je aktivista Izet Music donio sredstva od sljedecih donator:

1.Ferizovic Sakib 100 Eura

2.Hopovac Velida 50 Eura

3.Mehmedovic Mirsad 20 Eura

4.Islamovic Semir 20 Eura

5.Macic Nijaz 20 Eura

6.Music Begic Zinajda 50 Eura

7.Music Anita 50 Eura

8.Music Izet 50 Eura

Akciji se pridruzila I Humanitarna organizacija Mladost Carakovo. Sredstva u iznosu od 200 Eura donio je predsjednik organizacije Music Suad Sudo.

Vrijedne clanice Udruzenja zena Mladost Carakovo sakupile su sljedeca sredstva:

1.Sabit Kljajic 10 KM

2.Emir Hodzic 10 KM

3.Dzehva Sijecic 10 KM

4.Nermin Kurtic 10 KM

5.Najko Hodzic 10 KM

6.Sudo Mujdzic 10 KM

7.Saban Behlic 10 KM

8.Salvir Mehanovic 10 KM

9.Farko Ferizovic 10 KM

10.Dzevad Sijecic 20 KM

11.Timka Sijecic 10 KM

12.Samir Hodzic 50 KM

13.Amir Kljajic 50 KM

14.Rahime Music 10 Eura

15.Suada Sijecic 35 KM

16.Zahida Sijecic 40 KM

17.Fate Music 10 KM

18.Mirzeta Hopovac 10 KM

19.Raza Ferizovic 10 KM

20.Jasmina Mujdzic 10 KM

21.Indira Kljajic 10 KM

Dakle nase aktivistkinje Udruzenja zena Mladost su sakupile 365 KM!

 

SVEUKUPNO JE PRIKUPLJENO NOVCANIH SREDSTAVA U IZNOSU OD 3614,32 KM!

NA TROSKOVE BOLNICKOG LIJECENJA, NABAVKE LIJEKOVA I NEOPHODNE ROBE, TE REFUNDACIJU ODREDJENIH TROSKOVA I SMJESTAJ U DOMU ”TARA” DO SADA JE POTROSENO SVEGA 1083,93 KM!

1.Bolnicko lijecenje 154,70 KM

2.Hrana prv dan 8,36 KM

3.Stomadheziv pasta za stomu 23,94 KM

4.Bolnica lezanje 59 KM

5.Oprema za lezanje u bolnici prvih dana 54,93 KM

6.Troskovi prevoza , administracije i provizije u banci 105 KM

7.Smjestaj u domu “Tara” za prvi mjesec 1000 KM, umanjeni za 10 dana, odnosno od 10 maja do 31.maja (21 dan prvog mjeseca boravka)  688 KM

UKUPNO TROSKOVA 1083,93 KM!

NA RACUNIMA I U BLAGAJNI SULJANOVIC MEDINE TRENUTNO IMAMO 2530,39 KM!

S obzirom da nam je i vlanik doma izisao u susret i odobrio jedan mjesec boravka u pola cijene, ostatak sredstava je vise nego dovoljan da se nas Riki zbrine, a sav visak cemo u dogovoru s vama i nakon razgovora sa njegovom sestrom Hasijom uputiti u njihovo zbrinjavanje i pripremu za predstojecu zimu!

Ponosni smo na sve vas!

Koristimo priliku da vam pored zahvalnice cestitamo nastupajuci mjesec Ramazan. Molimo dragog Boga da vam ukabuli I u sevape upise sve ovo sto ste ucinili za Rikija. Budite sigurni da nimalo niste pogrijesili. Njegov povratak kuci u onakvom stanju bi vrlo vjerovatno imao tezak ishod. Rikijev zivot bi sigurno bio doveden u pitanje.

RAMAZAN SERIF MUBAREK OLSUN!

 

Sudba i Medina

PRILOG: UGOVOR I RACUNI!