Istražuje se ko je odgovoran za nedostatak novca, kao i gdje je novac završio

Protiv blagajnika Medžlisa Islamske zajednice (IZ) u Prijedoru Harisa Čirkića otvorena je istaga zbog sumnje da je pronevjerio oko 100.000 maraka s računa ove vjerske organizacije.

Haris Čirkić

Tražili objašnjenje

Kako je potvrđeno „Avazu“, istraga je pokrenuta nakon što je Medžlis IZ Prijedor protiv Čirkića podnio prijavu PU Prijedor, navodeći da na računu nedostaje najmanje 101.000 KM.

U Medžlisu su saznali da na računu nedostaje veći iznos novca, koji uglavnom vodi porijeklo od donacija vjernika.

Čirkić se u početku pravdao da je banka kriva , izmišljao razloge. Tek kada su se iz Medžlisa obratili glavnom imamu Huseinu Veliću, ispostavilo se da na računu nedostaje veći iznos.

– Istražuje se ko je odgovoran za nedostatak novca, kao i gdje je novac završio. Prijava je podnesena protiv blagajnika Harisa Čirkića, ali će sva dokumentacija detaljno biti provjerena, kako bi bilo utvrđeno koliko tačno novca nedostaje, koliko je vremena račun zakidan – navode u policiji.

Stvarna šteta
Pretpostavlja se da je veći dio novca od priloga vjernika i donacija Čirkić uzimao na ruke te ga nije polagao na račun Medžlisa. Zato će biti teško utvrditi kolika je stvarna šteta.

Efendija Velić bez komentara

Foto: Husein ef.Velić (Kozarski vijesnik)


Glavni imam Medžlisa IZ Prijedor Husein ef. Velić nije želio komentirati navode o pronevjeri.

Kada smo mu objasnili da je cijelu priču potvrdila policija, ef. Velić kratko je rekao:

– Nećemo davati izjave za medije i molimo vas, ništa nemojte objavljivati.

Avaz