image
Sirijac i Bosanka, bračni par Murhaf i Samka Gakenyi ljekari po struci s djecom su, do rata u BiH, živjeli i radili u Prijedoru.

Namjeravali su tamo i ostati, ali ih je u tome spriječio rat. Danas žive u Engleskoj, oboje su u penziji, a koliko svi čeznu za gradom koji toliko vole pokazuje i podatak da je njihov sin svoju kompaniju nazvao po rijeci Sani. Murhaf brine i za svoje sunarodnjake te je, iniciran akcijom West Yorkshire Bosnian Association, pozvao bh. dijasporu da se uključe i pruže pomoć sirijskom narodu. U Englesku je obitelj Gakenyi stigla u oktobru 1992. godine, a u razgovoru za Agenciju FENA prisjetili su se tog ratnog perioda u BiH.

– Ratni vihor i zbivanja u Prijedoru razdvojili su nas. Moj muž je odveo djecu u Ljubljanu kod moje tetke, a ja sam ostala u Prijedoru. On se mislio vratiti za dva dana jer je trebalo da bude dežuran za vikend. Međutim, ratna dejstva su započela u Prijedoru, putevi su bili zatvoreni i nije se uspio vratiti. Nismo imali kontakt jer su sve veze bile prekinute, ali sam bar znala da su oni na sigurnom. Uspjela sam im se pridružiti nakon četiri mjeseca i nešto kasnije smo stigli u Englesku kao izbjeglice – priča Samka Gakenyi.

Shvativši da se rat nastavlja i da je budućnost neizvjesna, pomirili su se, kaže sa činjenicom da šanse za povratak u domovinu nije bilo.

– Uspjeli smo se vratiti našoj profesiji nakon izvjesnog vremena, a sad smo sretno penzionisani. Povratak u našu profesiju trajao je nekoliko godina. Murhaf je, prije nego se registrirao i počeo raditi u svojoj profesiji, povremeno radio s bosanskim izbjeglicama, dok sam ja učila engleski jezik i spremala engleske ispite da se registriram i radim u svojoj profesiji što smo i uspjeli – kazala je.

Samka je consultant pedijatar i penzionirana je krajem 2013. godine, a njen muž Murhaf je psihijatar i penzioniran je prije nekoliko godina. Imaju kćerku Mahu 33 godine koja je doktorica psihologije i sina Nedžima (Nej) 31 godina koji s partnerima (Managing Dire.cktor og Green River Media) ima privatni biznis sa sjedištem u Engleskoj i uredom u Sarajevu (na 20. spratu Twist towera). Imaju i unuku Elissu koja ima 19 mjeseci. Njihova snaha Elma je Sarajka, a zet Andy Englez koji također jako voli Bosnu. Odlazi tamo redovno, a on i Maha planiraju graditi i kuću pored Sane.

Samka se prisjeća da su njen muž Murhaf i ona studirali medicinu u Sarajevu. On je završio studije 1978. i zaposlio se u medicinskom centru u njenom rodnom mjestu Ljubija. Ona mu se pridružila 1980. Uskoro su se vjenčali i stekli djecu. Murhaf je specijalizirao neuropsihijatriju u Zagrebu, a ona pedijatriju u Sarajevu.

– Murhaf je oduvijek volio Bosnu kao svoju drugu domovinu i imao je jugoslavensko državljanstvo. Bilo nam je lijepo i bili smo sretni dok smo živjeli u Ljubiji i Prijedoru, imali smo veliki krug prijatelja i nismo nikad razmišljali da igdje odselimo – navodi ona.

Samka priča da je, nakon napuštanja domovine u ratnim zbivanjima, prošlo deset godina prije nego su uspjeli ponovo otići u Prijedor, grad u kojem su živjeli prije rata u BiH.

– Od tada redovno obilazimo rodnu grudu, moju a i naše djece. I Murhaf je uživao u svakom trenutku provedenom u Bosni, pogotovo na našoj vikendici pored rijeke Sane, u selu udaljenom šest km od Prijedora. Rado se vraćamo tamo, a s obzirom na to da sam i ja odnedavno u penziji imamo šansu odlaziti tamo često – navodi ona.

Samka ističe da im je lijepo i u Engleskoj, ali dodaje “Dom ti je tamo gdje ti je srce”.

– A naše srce je u Bosni, pogotovo na zelenoj ljepotici Sani na kojoj su naša djeca provela sretno djetinjstvo i po kojoj je naš sin nazvao svoju kompaniju – kaže ona.

Murhaf Gakenyi porijeklom je Sirijac. Redovno kontaktira s rodbinom koja živi tamo, ali je u stalnoj brizi za njih i ostale sunarodnjake. Iniciran akcijom West Yorkshire Bosnian Association, pokrenuo je nedavno među bh. dijasporom određene aktivnosti za pomoć narodu Sirije koje bi trebalo da traju do polovine aprila.

– Ideja da se uključimo u akciju pomoći sirijskom narodu inicirana je akcijom West Yorkshire Bosnian Association. Murhaf je sudjelovao na mitingu tokom kojeg je skupljeno oko 6.000 funti. Za taj novac kupljen je polovan sanitet i nešto lijekova i poslan sirijskim izbjeglicama.

Poslije tog mitinga Murhaf je došao na ideju da pomoć sirijskom narodu bude organizirana na nivou dijaspore, a apel je objavljen u časopisu bh. dijaspore “Haber”.

Plan je da akcija traje do polovine aprila i nadamo se da ćemo uspjeti pomoći sirijskim izbjeglicama, uz pomoć bh. dijaspore u Engleskoj – završila je Samka životnu priču obitelji Gakenyi.
Avaz