Autor: Bojana Majstorović

Na poslednjem zasedanju Skupštine grada Prijedora odbornici su usvojili odluku o kriterijumima i postupku za određivanje i promenu imena ulica i trgova na području grada.  

Ova odluka je donesena kako bi se uskladila sa promenama koje su nastale stupanjem na snagu Zakona o gradu, jer je Prijedor promenio status opštine. Pored toga, na području jedne lokalne zajednice ne smeju biti dve ulice sa istim nazivima, pa će i one biti predmet preimenovanja.

Utvrđeno je 9 kriterijuma po kojima se mogu nazivati ulice. Između ostalog, njihova imena mogu biti geografski pojmovi, značajne ličnosti koje su doprinele razvoju Prijedora, te osobe koje imaju međunarodni značaj.

Međutim, polemiku je izazvao peti kriterijum „da se izuzetno, za značajan doprinos razvoju i ugledu grada, nazivima ulica i trgova mogu davati imena živih”.

To je i razlog što odbornik Demokratske fronte Mirsad Duratović jedini nije glasao za ovu odluku.

– Davanje naziva po živima nije praksa nigde u svetu. Na primer prema Pravilniku Komisije u Beogradu, mora da prođe 3 godine od upokojenja, da bi ime ličnosti moglo da bude predlog za ulicu – naveo je Duratović u amandmanu, koji nije usvojen.

Predsednik prijedorske Komisije za određivanje i promenu imena ulica i trgova Milenko Radivojac ističe da će komisija raditi po kriterijumima koje je usvojila Skupština.

– Mi smo 2011. godine dali nazive za 160 ulica u novim naseljima. Tada su bili isti kriterijumi i jedna od ulica u Aerodromskom naselju dobila je ime po živoj osobi, a to je grčki sveštenik, arhimandrit Partenijus, koji je 20 godina posećivao decu poginulih boraca u Prijedoru i donosio im pomoć, zbog čega je zaslužio da dobije ulicu sa svojim imenom – objašnjava Radivojac.

Tvrdi da trenutno nema nijednog živog Prijedorčanina koji je zaslužio da njegovo ime nosi neka od ulica.

– Ako sada neko spasi 10 ljudi u gradu, mislim da bi trebalo da dobije ulicu sa svojim imenom dok je živ, a kada bih govorio o zaslugama to su onda 43. prijedorska motorizovana brigada i 5. kozarska koje su sačuvale ovaj grad, jer pitanje je, šta bi bilo sada da njih nije bilo – smatra Radivojac i dodaje da politika pravi podele i u ovom poslu.

Navodi da u Prijedoru ima 10-tak novih ulica kojima će Komisija ubrzo dodeliti nazive, te će ubrzo biti poznat i broj ulica čija se imena dupliraju.

– Desilo se da u Prijedoru ima ulica koje nose isti naziv kao i neke ulice u Kozarcu, Ljubiji i Omarskoj. Na primer, u Omarskoj i u gradu Prijedoru ima ulica Vuka Kardžića. Međutim, već postoji inicijativa meštana Omarske da njihova ulica nosi naziv po starom učitelju Obradoviću koji je okončao život u manastiru Tavna – priča Radivojac.

Dodaje da će glavni Trg u Prijedoru i dalje da nosi ime majora Zorana Karlice.

Duratović: Pavić će dobiti ulicu

Mirsad Duratović je odluku o imenima ulica uporedio sa dodelom Povelje počasnog građanina bivšem gradonačelniku Prijedora Marku Paviću.

– Povelja se dodeljuje za izuzetnu pomoć u razvoju i promociji grada. Pavić je kao gradonačelnik imao obavezu da radi na tome i bio je dobro plaćen. Čemu onda još povelja? Nijedan grad u regionu nije proglasio svog gradonačelnika počasnim građaninom. Mi jesmo svoga, jer nam je ostavio preko 20 miliona kredita koje ćemo otplaćivati do 2031. godine. Sad će mu grad dati još i ulicu i trg! – uveren je on.

Blic.rs