Hag, 17. januar 2020. godine: Vlasti Bosne i Hercegovine moraju u potpunosti provesti odredbe Zakona o nestalim osobama, istakli su ove sedmice predstavnici Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH (INO) tokom posjete sjedištu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Hagu u Nizozemskoj.

Puna provedba Zakona o nestalim osobama, koji je donesen 2004. godine, podrazumijeva uspostavljanje verifikovane Centralne evidencije nestalih osoba i osnivanje Fonda za potporu porodicama nestalih BiH. Predviđeno je da Fond pruža finansijsku potporu porodicama nestalih bez obzira na nacionalnu ili religijsku pripadnost srodnika nestale osobe i bez obzira na okolnosti nestanka.

“Želimo zajedno raditi za sve žrtve. Želimo da vladine institucije rade zajedno i preuzmu odgovornost”, rekao je Amir Kulaglić, član Savjetodavnog odbora INO-a. “Ostvarili smo odlične rezultate, ali još uvijek nismo pronašli sve nestale – porodice 7.000 nestalih osoba još uvijek čekaju odgovore.”

Gospodin Kulaglić i članovi Savjetodavnog odbora Jela Mandić i Fikret Bačić pozvali su vlasti BiH da osmisle strategiju provedbe Zakona o nestalim osobama. Ako ti koraci ne urode plodom, smatraju da je neophodno izvršiti izmjene i dopune zakona.

U okviru posjete članovi Savjetodavnog odbora su dobili informacije i o ICMP-ovoj trajnoj tehničkoj potpori koju pruža BiH, uključujući i identifikacije na temelju analize DNK. Savjetodavni odbor je informisan i o ICMP-ovoj pionirskoj primjeni Sekvenciranja sljedeće generacije (koje se naziva i Masivno paralelno sekvenciranje, MPS) koje može utvrditi podudarnost kod slučajeva koje nije bilo moguće riješiti postojećim metodama analize kratkih uzastopnih ponavljanja DNK. MPS omogućuje analizu degradiranih uzoraka i može pronaći podudarnost u slučajevima za koje nisu raspoloživi uzorci DNK bližih članova porodice. Zahvaljujući MPS-u, ICMP je došao do šest novih identifikacija za BiH.

“Ova nova tehnologija nam vraća nadu”, kaže gospodin Kulaglić.

ICMP je pomogao državama zapadnog Balkana da pronađu i identifikuju više od 70 procenata od 40.000 osoba nestalih u sukobima tokom 1990-ih. U BiH je ICMP pomogao vlastima da pronađu više od 75 procenata od oko 30.000 nestalih, uključujući i skoro 90 procenata od oko 8.000 nestalih u genocidu nakon pada Srebrenice 1995. godine. Više od polovine od 12.000 nestalih za kojima se traga u regiji su iz BiH.

Pored toga, ICMP je BiH pomogao u donošenju Zakona o nestalim osobama 2004. i u osnivanju Insituta za nestale osobe, koji je s radom počeo 2005. godine.

Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a, pohvalila je napore koje Savjetoavni odbor ulaže u zaštitu prava svih porodica nestalih.

Posjeta je organizovana u okviru dvogodišnjeg projekta koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi ICMP, kako bi osigurali saradnju regionalnih vlada u procesu pronalaženja preostalih 12.000 osoba za kojima se još uvijek traga u regiji. Te zemlje su zvanično okupljene i rade u okviru regionalne Grupe za nestale osobe (GNO), nastavljajući proces koji je već omogućio pronalaženje i identifikaciju više od 70 procenata nestalih. Rad GNO-a podržava ICMP.

Šefovi vlada zemalja zapadnog Balkana su u junu 2018. godine, u Londonu, potpisali Zajedničku deklaraciju kojom su obnovili posvećenost saradnji na rješavanju pitanja nestalih osoba. Nakon potpisivanja zajedničke Deklaracije, prošle godine u novembru je uslijedilo potpisivanje Okvirnog plana u sjedištu ICMP-a u Hagu. Predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije su potpisom ozvaničili zajednički rad u okviru regionalne Grupe za nestale osobe.

***

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.