Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je Srni da će najavljeni projekti izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor i modernizacija željezničke pruge doprinijeti otvaranju prijedorske i banjalučke regije, prije svega, u transportu robe i usluga ka Zapadnoj Evropi.

On smatra da je to od izuzetnog značaja za razvoj ove regije jer bi takva infrastruktura dodatno privukla investitore.

“Investitori dolaze tamo gdje su dobre infrastrukturne komunikacije. Ovaj projekat je velika nada za prijedorsku regiju jer će doprinijeti
privredno-ekonomskom i razvoju turizma. Prijedor bi na taj način dobio sva obilježja razvijenih gradova Evrope”, rekao je Đaković.

On je dodao da potpisani sporazum označava početak realizacije projekata iz Strategije razvoja Republike Srpske, koji treba da doprinesu povećanju zapošljavanja i zaustavljanju odlaska mladih stručnih kadrova iz ovog dijela Srpske.

“Procjena je da će do polovine iduće godine biti definisani projektni zadaci, što bi stvorilo uslove za početak aktivnosti na izvođenju radova”, najavio je Đaković.

U Budimpešti su juče potpisani sporazum i ugovor u vezi sa izgradnjom auto-puta od Banjaluke do Novog Grada, brzog puta Prijedor-Kozarska Dubica i rekonstrukcijom pruge od Banjaluke do granice sa Hrvatskom, čija je ukupna vrijednost oko 560 miliona evra.

Izvor: SRNA