PRIJEDOR – Dio odbornika DNS-a u prijedorskoj skupštini glasao je protiv prijedloga Milenka Đakovića, gradonačelnika i bliskog saradnika predsjednika partije Marka Pavića, o odgađanju gradske sjednice i podržao nekoliko tačaka dnevnog reda, koji je predložio prijedorski SNSD.

Mnogi ovaj mini-potres u Prijedoru tumače kao predznak budućih odnosa SNSD-a i DNS-a na nivou Vlade RS, u kojoj DNS ima svoje ministre, a sumnje da se nešto dešava pobudilo je sazivanje iznenadne jednosatne pauze u Narodnoj skupštini RS na zahtjev DNS-a. Sve je počelo kad je prijedlog Đakovića da zbog neusaglašenog dnevnog reda bude odgođena sjednica Skupštine grada “torpediralo” dvoje od ukupno deset poslanika DNS-a glasajući sa SNSD-om, a kasnije im se pridružilo još dvoje poslanika u podršci izmjenama dnevnog reda, koji su predložili odbornici DNS-a.

Pavić je za “Nezavisne” u kratkom razgovoru rekao da su to sve spekulacije koje ne želi da komentariše te dodao da ne zna o čemu se radi.

Saša Bursać, prvi čovjek prijedorskog SNSD-a, odbacuje tvrdnje da se radi o zavjeri SNSD-a protiv koalicionog partnera, već da je riječ samo o tome da je dio odbornika u Skupštini nezadovoljan kako funkcionišu gradske službe.

“Ako se ovdje radi o nekakvom izbacivanju DNS-a iz Vlade RS, onda mene niko o tome nije obavijestio. Ne radi se o rušenju bilo koga ili mijenjanju većine, nego se radi o tome da želimo da gradske institucije rade bolje”, rekao je Bursać za “Nezavisne”. Na pitanje da li je za probleme, po njegovom mišljenju, kriv gradonačelnik, Bursać je odgovorio potvrdno, a na pitanje da li je moguće pokretanje inicijative za njegov opoziv, rekao je da nije u planu, ali da nije ni isključeno da do toga dođe.

“Barem što se SNSD-a tiče nikakve inicijative o opozivu neće biti. Naravno, ako bude išlo u sunovrat, nije ni to isključeno, ali vjerujte danas niko o tome nije ni riječi progovorio”, rekao je Bursać.

Naglasio je da je ovo pritisak da se utiče na promjene koje su obećane građanima.

“Recimo, izašli smo iz druge zime da nije urađeno ništa ili jako malo na održavanju lokalnih puteva. Nijedan lokalni put nije izgrađen za dvije godine iako su odvojena sredstva. A ima još mnogo stvari koje se moraju popravljati. Gradonačenik je stvarno dobar čovjek, ali ipak grad ne funkcioniše kako treba. Ne znamo koliko je gradonačenik samostalan u svojim odlukama. Odbornici samo žele da se aktivnije uključe da se stvari poprave”, rekao je Bursać.

Ðaković, pak, negira ove optužbe i ističe da su sredstva za te puteve doznačena uoči prošlih izbora, ali da je problem nastao zato što Bursać insistira da SNSD odredi gdje će novac biti uložen.

“Ovo je prava istina i ovo je dovelo do politizacije cijelog pitanja”, rekao je Ðaković.

On je za Srnu izjavio da je skupštinska većina raskinuta, da je bilo “djelovanja na ljude s ponudama iz raznih uglova”, te da se razgovara o promjenama skupštinske većine.

Autor: Dejan Šajinović
Foto: SRNA
Izvor: Nezavisne Novine