Naili Bajrić iz Čarakova kod Prijedora ubijeni su 1992. godine muž Šerif, sin Zahir i brat Sabit. Ove godine ukopaće većinu posrmtnih ostataka svoga muža, brat joj nikad nije pronađen, a dvije kosti sina Zahira ukopala je 2014. godine, dok će ove godine ukopati još jednu pronađenu kost i vilicu. Kada je ubijen Zahir je imao 21 godinu, posmrtni ostaci njega i njegovog oca ekshumirani su na Korićanskim stijenama.

“A moje dijete, nema ga, kojeg sam rodila cijelog, njegove kosti uzimam u ruke. Ja sam ga rodila, držala u naručju, cijeloga u bijeloj peleni, a sada ga zakopavamo u crne vreće i daske”, kaže kroz suze majka Naila Bajrić.

Šehidsko mezarje Čarakovo

Najmlađe žrtva koja će ove godine biti ukopane su Samir Garibović, Emir Đonlagić i Suad Kljajić. Kada su ubijeni imali su po 19 godina. Dok će najstarija ukopana žrtva biti Bećir Bešić koji je u momentu ubistva imao 88 godina.

“Ovo je Zarina Behlić koja je poginula sa majkom svojom u kući i sinom od 16 mjeseci”,priča Sead Hodžić, predsjednik OO šehidskih dženaza Prijedor, dok pokazuje fotografiju.

Zarina, njeno dijete i majku ubili su rafalnim pucnjevima kroz vrata, prepričavaju nam u Memorijalnom centru Čarakovo, u kojem se svaku noć upali 413 zvijezda, koje podsjećaju na broj ubijenih u ovoj općini. Između ostalih Konačni smiraj će naći otac i sin Hajrudin i Jasmin Elezović, braća Edin i Emir Elezović te Fahrudin Elezović. Najveći dio žrtava biće ukopan u mezarju Kamičani, dok će ostali nakon kolektivne dženaze, biti ukopani u drugim šehidskim mezarjima

“Iz Kozarca ide 68 šehida, Džemat Čarakovo ima 5 šehida, Hambarine, Rizvanovići i Bišćani ima po jednog, a Skela ima pet. I tu se završava sva priča. Ukop se izvršava, a onda se ide u džamiju uči se Kelime i Tehvid, za sve šehide koji su ukopani ove godine i svih prije dženaza”, navodi Hodžić.

Prema dostupnim podacima u toku rata ubijeno je 3.176 Prijedorčana, a od 1992. do 1995. protjerano je 50.000 osoba. Do sada je izrečeno 56 pravosnažnih presuda za ratne zločine koje se odnose na Prijedor, od čega 12 presuda Haškog tribunala.

Video mozete pogledati Ovdje

n1