keraterm

Udruženje logoraša “Prijedor 92″ i Savez logoraša u BiH obilježit će sutra godišnjicu stradanja u logoru Keraterm u Prijedoru. Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković izjavio je za Fenu da je logor Keraterm jedan od najozloglašenijih logora kroz koji je prošlo oko 3000 logoraša, a ubijen je 371 logoraš.

– Na sutrašnji dan prije 21 godinu strijeljano je 200 logoraša – podsjetio je Mešković i naglasio da će Savez logoraša u BiH i dalje činiti napore da se mjesta stradanja obilježavaju te da je njihov pravac djelovanja “da se ne zaboravi – da se ne ponovi”.

– Nismo pristalice da se vraćamo unazad, ali prošlost nas upozorava da moramo činiti sve napore da niko nikada više ne preživi logor – kazao je Mešković.

Predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92″ Mirsad Duratović izjavio je za Fenu da će sutra posjetiti sobu broj 3.

– U toj prostoriji je ubijeno oko 200 bivših logoraša. To večer je ispred sobe broj 3 postavljen mitraljez, a u prostoriju je ubačena jedna vrsta plina ili suzavca. Logoraši su pokušali da napuste prostoriju, a na njih je otvorena vatra iz tog mitraljeza – kazao je Duratović.

Uoči sutrašnjeg obilaska Keraterma, Duratović je rekoa da je cilj posjete prisjećanje na sve one koji nisu preživjeli, da pošalju poruku svim nalogodavcima i izvršiocima ovih zločina da ni oni nisu zaboravljeni te da pozovu Tužilaštvo BiH da nastave s procesima protiv zločinaca.

– To se prvenstveno odnosi na tadašnji Krizni štab Prijedor po čijem je nalogu izvršen ovaj zločin, a do sada ni jedan član ovog štaba nije izveden pred lice pravde – objasnio je Duratović.

Na području Prijedora do sada su ukupno pronađene 444 grobnice, od toga 96 masovnih.

Najveće masovne grobnice koje su pronađene na području Prijedora su Stari Kevljani iz koje je ekshumirano 456 žrtava; zatim primarne i sekundarne masovne grobnice pronađene u prijedorskim rudnicima Ljubija i Tomašica, iz kojih je do sada ekshumirano 487 žrtava; masovne grobnice pronađene u prirodnim jamama Lisac i Hrastova Glavica iz kojih je ekshumirano 175 žrtava, uglavnom zatvorenika koncentracionih logora Omarska i Keraterm.

Prijedorske žrtve pronađene su na području Prijedora, ali i na području još 16 drugih gradova u našoj zemlji. Na području Bosanske Krupe, Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice, Sanskog Mosta, Skender Vakufa, Bosanskog Novog, Vukosavlja, Banja Luke, Hrvatske Kostajnice i drugih gradova.

Do sada je pronađeno i identificirano 2.082 prijedorske žrtve, a još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora.

Izvor: fena.ba