Ekipa emijsije “Ispuni mi želju” Hayat TV-a bila je u Prijedoru. Priče koje su tamo čuli od onih koji su preživjeli najteže strahote iz proteklog rata, su priče su ljudi koji su nekim čudom nakon ubijanja, streljanja i zarobljeništva ipak ostali u ovom gradu.

To su i priče koje slamaju čovjeka i s pravom nameću pitanje kako nakon svega živjeti, kaže ekipa emisije “Ispuni mi želju”.

Sutra je u Prijedoru kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka tri žrtve proteklog rata. Prema podacima Instituta za traženje nestalih na području Prijedora u toku proteklog rata nestalo je oko 3.200 osoba, te je do sada pronađeno i identificirano 2.328 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Žrtve pronađene na više od 450 različitih lokaliteta, od toga 99 masovnih grobnica, koje su pronađene na području Prijedora, ali i u drugim gradovima – Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Gradišci, Bosanskoj Dubici, Skender Vakufu, Bosanskom Novom, Vukosavlju, Banjoj Luci, Hrvatskoj Kostajnici… Pposljednja masovna grobnica iz koje su ekshumirane žrtve ubijene 1992. godine na području Prijedora, masovna grobnica Korićanske stijene koja je otkrivena 20. jula 2017. godine, a ekshumacija je izvršena u septembru iste godine. Potraga za još 760 žrtava još traje.

Isječak onoga što je zabilježeno u Prijedoru pogledajte u videu, a cijele ispovijesti sutra od 21 sat na Hayat TV u emisiji “Ispuni mi želju”.

(Hayat/Foto: Hayat)