Trenutno stanje u Sredicama, MZ Biscani. Slikano u 09:00 danas.
Hvala za slike Samir Vojnikovic.
Situacija u Prijedoru i okolnim mjestima i dalje je alarmantna zbog vodostaja Sane koja je, prema jutrošnjim mjerenjima, prešla kritičnu tačku i iznosi 458 centimetara.

Vodostaj rijeke Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 22 centimetara i jutros u 8.00 sati iznosio je 482 centimetra.

Prema informacijama s terena, zaplavljeno je više od 100 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica te veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama. Također, oko deset stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda.

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su saopćili da je, usljed intenzivnog priliva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta, došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je vodostaj utvrđen na bazi drugih uporednih pokazatelja.

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor – Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritičnog nivoa i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.