Udruženje Prijedorčanki Izvor već više od dvije decenije prati u korak povratničku zajednicu sa područja Prijedora i Kozarca ulažući svoj maksimum. Neumornim radom sa najugroženijim kategorijama društva i svo vrijeme fokusirani na suočeljavanje s prošlošću, jedno je od rijetkih udruženja sa područja cijele Bosne i Hercegovine koje se može pohvaliti sa takvom reputacijom.

Ipak, s vremena na vrijeme udruženje bi prolazilo kroz različita vrsta iskušenja. Bez prijatelja bi ih bilo teško prebroditi. Posljednjih nekoliko godine Izvorove aktivnosti usmjerene su i ka pružanju pravne i psihosocijalne zaštite  našim sugrađanima koji žive u Prijedoru ali i onima koji dolaze u Prijedor.

Iz udruženja nam kažu da su njihov trenutni fokus žene koje su se vratile i žive u Prijedoru.

„Trenutno radimo na njihovom psihosocijalnom  i ekonomskom osnaživanju,”kaže nam Seida Karabašić, predsjednica udruženja.

„U februaru ove godine objavili  smo tekst našeg pisma kojim smo se obratili našim sugrađanima u Americi za podršku u realizaciji naših aktivnosti.Nakon toga dobili smo  financijsku podršku od strane „Friends of Prijedor“.“ Ističe Seida, te koristi priliku da se u ime udruženja i svoh koji su se okoristili o pomoć ove organizacije najtoplije zahvali. Seida poziva sve naše sugrađane da podrže rad Udruženja Prijedorčanki Izvor, te da se posjetom kancelariji udruženja upoznaju s aktivnostima i obrate za eventualnu pomoć. Prostorije Izvora nalaze se u ulici Muharema Suljanovića na broju 52 u  Prijedoru.

Naglašava i da se udruženje može kontaktirati i na njihovu email adresu izvorpd@gmail.com kao i na Facebook grupu Udruženje Prijedorčanki „Izvor“