mirso 2

Poštovane porodice šehida, poštovani i cijenjeni gosti, dragi moji logoraši

Danas evo obilježavamo 21. godišnjicu logora Omarska i ovo je dobar trenutak i dan da razmislimo o žrtvi ubijenih logoraša Omarske i našem odnosu prema toj žrtvi.

Dali  ih se sjećamo tokom čitave godine ili samo prilikom ovakvih komemoracija? Dali smo dovoljno uradili da se pronađu njihovi posmrtni ostaci? Dali tražimo njihove ubice i svjedočimo li protiv istih? Dali smo podigli tužbe protiv organizatora i počinioca zločina? Dali smo njihovo stradanje dostojno obilježili?…Nažalost, što bi naš narod rekao, „tanki“ smo mi u svemu ovome.

Međutim, nas optužuju da organizovanjem ovakvih komemoracija kvarimo dobre međuljudske i međunacionalne odnose u Prijedoru, da podižemo tenzije i da uništavamo sliku Prijedora kao jednog otvorenog grada u kom se lijepo živi, u kom svi imaju jednaka prava  jer mi govorimo da smo  obespravljeni, da nam nedozvoljavaju obilježavanje mjesta stradanja, da civilne žrtve rata nesrpske nacionalnosti nemaju skorom nikakva prava u Prijedoru. Kažu da netreba da govorimo o prošlosti već treba da gledamo u budućnost, da pribavljamo investicije od naših rođaka koji su se stekli kapital u inostranstvu te da od njih tražimo da ulažu taj kapital u Prijedoru.

A zašto nekažu da su za crnu sliku Prijedora odgovorni onih preko 30 do sada osuđenih za ratne zločine…da su za tu sliku odgovorni i svi oni koji su činili zločine a koji do sada nažalost nisu procesuirani…da su za tu ružnu sliku odgovorni oni koji su stvarali logore i masovne grobnice i progonili stanovništvo sa ovih terena…te da su danas za tu crnu sliku Prijedora odgovorni oni koji ne žele da pomognu da se pronađe još uvijek oko 1000 nestalih Prijedorčana…oni koji zabranjuju komemoracije u znak sjećanja na žrtve rata, koji pokušavaju zabraniti ulaske i posjete logorima i oni koji zabranjuju obilježavanje logora i svih mjesta stradanja kao takvih.

mirso 1

Otvaranje memorijalnog centra za koji se borimo još uvijek je ne ostvarena želja bivših logoraša  jer lokalne vlasti u Prijedoru i sadašnji vlasnici rudnika Omarska(  kompanija Arcelor Mittal) ne dozvoljavaju ni da se  postavi spomen-ploča ili spomenik patnji logoraša, a kamoli nešto više.

Tako se zločin u logoru Omarskoj nastavlja. Bestidno se pokušava izbrisati trag zločina novcem i «dobrim» investicijama, ali dok je nas svjedoka i učesnika tih strašnih događaja borba za istinu ne može, ne smije i neće prestati.
TRAŽIMO OD ODGOVORNIH DRUŠTVENIH STRUKTURA U BIH da se omogući obilježavanje ovakvih mjesta stradanja i izgradnja memorijalnih centara,kao mjesta opomene i sjećanja za buduće generacije,da se ovakvi zločini nikada više i nikome ne ponove.
Također je zabrinjavajuće i ponašanje organizacija za zaštitu ljudskih prava ali i Europe i kompletne Međunarodne zajednice koje ovaj vid netrpeljivosti prema žrtvama još uvijek tolerišu.

Zašto međunarodna zajednica i domaće institucije dopuštaju sve ovo ???

Koliko dugo će okretati glavu ???

Želimo da poručim svim onim čiji je zadatak da štite ljudska prava, od domaćih institucija do europskih i međunarodnih predstavnika i ambasada, da smo mi ovdje obespravljeni, da ne tražimo ništa što nam ne pripada jer ovdje se radi o osnovnom ljudskom pravu žrtava rata, pravu na istinu, pravdu i sjećanje, pravu na komemoracije i pravu na posjetu mjestima stradanja.

TRAŽIMO OD ODGOVORNIH DRUŠTVENIH STRUKTURA U BIH da  zaustavi utjerivanje nesigurnosti i straha, javnim napadima na rukovodstva i članove Udruženja u Prijedoru .

Dali 21 godinu nakon logora Omarska cijena suživota i pomirenja treba biti naša šutnja i brisanje prošlosti ???

NE PRISTAJEMO na objašnjenja, kako još nije vrijeme za takvo nešto,da će pomirenje ići brže bez toga,da se to sve mora malo tako reći zaboraviti zbog suživota i pomirenja.

NE PRISTAJEMO zbog svih onih što su ovdje i  na sličnim mjestima širom Bosne i Hercegovine mučki pobijeni.

Dali treba da  generacijama koje dolaze ostavimo da riješavaju ove probleme i da im ostavimo sjeme nekog novog sukoba ???  Dobro razmislite svi vi koji imate utjecaja na ovo.

Gospodo iz Mittala…

Uvažavajući vašu  javno kazanu podršku izgradnje Memorijalnog centra na prostoru bivšeg logora Omarska, očekujemo da u najskorije vrijeme taj proces nastavite kako bi od ovog stratišta iz prošlosti napravili opomenu da se takve pojave zla nikada više ne manifestuju u budućnosti.

Očekujemo da ispunite svoje javno dato obećanje i da u što skorije vrijeme zajedno nastavimo tamo gdje ste stali u februaru 2006. godine.

Obilježavanjem mjesta zločinačkih dešavanja iz 1992. godine je naš zajednički doprinos izgradnji povjerenja među ljudima ovih prostora gdje se i kroz ovaj projekat kaže da je zločin akt bez vjere, imena i nacije i da za isto treba biti kažnjen svaki zločinac, a ostali ljudi bez obzira na vjeru, ime i naciju će na taj način,  ratserećeni balasta prošlosti, graditi neopterećeno zajedničku budućnost. I na kraju, citirat cu vam nekoliko velikih rijeci Vladimira Nazora:

V. NAZOR

Iako nema raka, spomenika,
Zidina, ploca, pergamenata, slika,
Ja ipak znam sto bje i kako bje….

Njih mrtvih ja sam zivi spomenik!

 

Omarska, 06.08.2013.god