koalicija-prvi-mart-nastavak-etnickog-ciscenja-u-rs_trt-bosanski-15991

U posljednja tri dana su u svojstvu svjedoka na ispitivanje pozvani aktivisti inicijative “Glasaću za Srebrenicu”, a očekuje se uskoro pozivanje i građana koji su direktno žrtve kršenja ljudskih prava i postupanja nadležnih organa u toku tzv. istraga i provjera prebivališta na prostoru općine Srebrenica.

Prije svega u smislu zloupotrebe službenog položaja, istrage se vode protiv Branka Petrića, predsjednika Centralne izborne komisije, Stanislava Čađe, bivšeg ministra unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska i Adisa Cibralića, šefa Policijske stanice Srebrenica.

U sklopu istrage smatramo da će se utvrditi lanac odgovornost, odnosno gdje je započelo kršenje zakona i prava građana, te da li su poništenja i istrage vršene diskriminatorno, odnosno isključivo prema građanima bošnjačke etničke pripadnosti.

Pozdravljamo rad državnih institucija pri njihovim nastojanjima da zaštite ljudska prava građana Bosne i Hercegovine, ali i integritet samog izbornog procesa koji se vezuje za provedbu Izbornog zakona BiH, kojim se garantira pravo glasa svakom građaninu i vezuje ga za općinu prebivališta u Bosni i Hercegovini.