Predsjednici i potpredsjednik pet probosanskih stranka, Glavnih odbora DF-a, SDP-a, Stranke za BiH i Nezavisne bosanskohercegovačke liste, te RO PDA  Prijedor danas su stavili potpise na Platformu za predstojeće loklane izbore u mandatnom periodu 2020. do 2024. godine. Navedene partije djelovaće u okviru Koalicije „Pokret za Prijedor“ a s ciljem kako je to precizirao Mirsad Duratović, šef izbornog štaba i nosilac liste, ukrupnjavanja povratničkog biračkog tijela u gradu Prijedoru.

– Glavni ciljevi su poboljšanje položaja povratnika u našoj lokalnoj zajednici, saradnja s dijasporom, jačanje socijalne politike, zdravstvene zaštite, izdvajanja više sredstava za porodicu, omladinu, sport, pronatalitetetnu politiku – rekao je između ostalog Duratović.

Nijaz Brkić, predsjednik GO DF kaže da je  Koalicija izraz volje njihovog biračkog tijela.

– Sva naša nastojanja sročili smo u ovu Platformu. Poručujem da ćemo biti maksimalno tolerantni, korektni i sve napisano ispoštovati – naglasio je Brkić.

Ernest Badnjević, predsjednik Gradskog odbora SDP-a kaže da im je cilj napredak lokalne zajednice.

– Zato smo se i opredijelili za zajednički nastup – istakao je Badnjević.

Slične poruke uputio je Elvedin Hamzić, predsjednik GO Stranke za BiH

– Smatramo da  ćemo s „Pokretom za Prijedor„ u velikom broju izraziti našu opredijeljenost da Bošnjaci u mandatnom periodu 2020. do 2024. budu politički faktor bez kojeg se neće moći odlučivati u gradskoj Skupštini – istakao je Hamzić.

Primarijus dr Azra Pašalić, predsjednica RO PDA Prijedor, podsjetila je na moto svoje stranke „ jaka lokalna zajednica, jaka država“.

– Važno je da smo uspjeli animirati svoje centrale da u Prijedoru nastupimo zajedno, jer znaju da se borimo za bolji Prijedor, bolje društvo i život dostojan čovjeka – rekla je dr Pašalić.

Zadovoljan zbog potpisivanja Platforme koja po njegovim riječima okuplja zdrave snage u Prijedoru bio je i Mirzet Softić, potpredsjednik GO NBL.

– Smatram da ćemo djelovati zajedno kako predizborno, tako i postizborno – naglasio je Softić.

Koalacija „Pokret za Prijedor“ računa na listu s 31 imenom kandidata za odbornike. No, ono što je posebno zanimljivo je to da bi nakon što su velike partije poput SNSD-a, SDS-a i DNS-a u javnost izašle s imenima kandidata za gradonačelnike Prijedora to isto mogao ponuditi i  „Pokret za Prijedor“.

Danas nakon potpisivanja Platforme i ta opcija je otvorena, a sve će biti poznato do 17. avgusta, što znači,da bi ukoliko se to dogodi, borba za prvog čovjeka grada Prijedora mogla biti poprilično zanimljiva.

 

D. Stojnić /Infoprijedor.ba