Na lokalitetu jame Hrastova glavica, u blizini sela Podvidača, petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, danas je obilježena 28. godišnjica zločina u kojem su ubijena 124 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Hrastova Glavica 2020

Hrastova Glavica, Foto: Senad Draganovic

Na današnji dan 1992.godine prijedorski policajci su u logoru Omarska prozvali grupu od 125 logoraša prethodno dovedenih iz logora Keraterm. Odatle su ih rano ujutro, prije nego će britanski novinari posjetiti logor odvezli u dva autobusa. U logoru Omarska su im priključili još nekoliko zatočenika, među njima i čuvenog doktora Esada Sadikovića.

Dovezli su ih na ovo strašno mjesto, parkirali autobuse nedaleko odavde i po trojicu vezane žicom dovodili nad ovu jamu. Pogubljenje je trajalo dugo. Pucali bi im u glavu i tijela bacali kroz uzak otvor. Zatočenici su nemoćno brojali pucnjeve i jauke i čekali na svoj red.

Hrastova Glavica , rupa, Foto: ElVedo

Trojica egzekutora su sjedili na stolicama i hladnokrvno obatvljali svoj krvavi posao. Ibrahim Ferhatović im se uspio oteti i ranjen doći do kurevskih šuma. Ispričao je kako su im prije ubijanja podijelili po jednu cigaretu. Preživjelog Ferhatovića su nedugo potomubili u akcijama čišćenja, ali je tragom njegove priče 1998.godine pronađena ova jama.

jame_hrastova_glavica_.jpg

Ekshumacija iz jame Hrastova Glavica

Iz utrobe zemlje, sa dubine od preko 20 metara izvađeni su skeletirani ostaci 126 žrtava. Među kostima su pronađene i kašike od ručnih bombi kao dokaz da su neke od žrtava preživjele pad u jamu. Na njihove vapaje odgovorili su bombama. Pronađeni su i ostaci dvojice Bošnjaka iz Sanskog Mosta nestalih u Drugom svjetskom ratu. Do sada je ukupno identifikovano 124 žrtave ove jame.

Hrastova2013a1.jpg

Hrastova Glavica, Foto: Ferta

 

HRASTOVA GLAVICA U SANSKOM MOSTU- MJESTO STRIJELJANJA PRIJEDORSKIH LOGORAŠA

Publicerat av Senudin Safic Onsdag 5 augusti 2020

Video: Senudin Safic