instalacija1

Stotinjak porodica fotografijama i uspomenama na svoje najmilije, za čijim kostima godinama uporno tragaju, danas se povodom Međunarodnog dana nestalih okupilo na glavnom trgu u Prijedoru gdje je postavljena instalacija  pod nazivom „Vratite identitet nestalim“.

Halida Selimović, aktivistkinja Udruženja Prijedorčanki „Izvor“,

Halida Selimović, aktivistkinja Udruženja Prijedorčanki „Izvor“,

Halida Selimović, mlada aktivistkinja Udruženja Prijedorčanki „Izvor“, koje je u saradnji s mladim ljudima iz  Mostara, Tuzle i Sarajeva obilježilo ovaj dan kazala je „da je kontakt među mladim ljudima ostvaren  kroz projekat program volontiranja  u organizacijma porodica nestalih kojeg uz ‘Izvor’ implementira  Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP)”.

instalacija3

-Tražimo bar neki  znak, bar neku informaciju o nestalim kako bi konačno našli smiraj. Svaka kutija sa fotografijom predstavlja jednu nestalu osobu, a dio instalacije je i silueta koja se nalazi u vratima. Ona simbolično predstavlja posljednji pozdrav naših najmilijih i njihove stope  sa upitnikom, jer ne znamo ni gdje su, ni ko ih je odveo. Mnogi ne dočekaju trenutak da pronađu kosti svojih najbližih, no mi mladi smo tu da im ulijemo nadu  – rekla je Halida koja  godinama traga za sedamnaestogodišnjim bratom Elvirom.

Foto: Halida Selimovic

Foto: Halida Selimovic

instalacija2

U Prijedoru u ovom trenutku porodice prijedorskih Bošnjaka i Hrvata tragaju za preko  1.000 ubijenih i nestalih, dok se za više od njih  200, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani, ali nisu identifikovani, pretpostavlja da su Prijedorčani. Među nestalim je još 54 od 103 ubijene djece.

Silueta koja se nalazi u vratima i simbolično predstavlja posljednji pozdrav naših najmilijih i njihove stope  sa upitnikom !

Silueta koja se nalazi u vratima i simbolično predstavlja posljednji pozdrav naših najmilijih i njihove stope sa upitnikom !
Foto: Halida Selimovic

Avaz