Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovao je danas u Budimpešti, u okviru 6. Samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), u potpisivanju Memoranduma o saradnji na realizaciji projekta Rudnik i Termoelektrana Kamengrad u Sanskom Mostu.

Memorandum su potpisali predsjednik kineske grupacije China Energy Group Ding Yanzhang i izvršni direktor kompanije Lager d.o.o. Posušje Dragan Stipić, a procijenjene je kapitalne vrijednosti od oko 500 miliona eura.

Predviđeno je da termoelektrana ima dva bloka po 215 MW jačine, a njenoj izgradnjom riješilo bi se pitanje plasmana mrkog uglja i pokretanja jamskih kopova. Pokretanje proizvodnje rudnika i proizvodnje električne energije TE Kamengrad predstavlja jednu od najvećih poslijeratnih investicija u BiH, čija realizacija će značajno doprinijeti ekonomskom razvoju zemlje. Investitor je China Energy Group, najveća kineska grupacija koja realizira projekte iz energetskog sektora širom svijeta, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Osim ministra Šarovića, prisutni su bili i predstavnici FIPA-e te drugih kineskih kompanija.

Nakon potpisivanja Memoranduma, ministar Šarović je izrazio uvjerenje da su na početku velikog i dobrog posla od opšte koristi, naglasivši da je riječ o iznimno važnom projektu za Bosnu i Hercegovinu, te za Sanski Most i okolinu, za čije je stanovništvo ovo važan trenutak.

“Vjerujem u uspjeh ovog projekta, posebno što je on sada već dio platforme Kina+16 zemalja, a posebno je važno što je s druge strane kompanija China Elektric koja ulijeva povjerenje ovdje u BiH za uspješnu realizaciju projekta”, kazao je on.

Potcrtao je da su danas prisustvovali potpisivanju završnog dokumenta, ugovora o kreditu za projekt Tuzla blok 7, zbog čega je vrlo zadovoljan jer se nakon dugih pregovora došlo do praga realizacije tog najvećeg od svih projakata u BiH. Ništa manjeg značaja, dodao je, bit će i projekt Kamengrad, čija su veličina i finansijski značaj zaista veliki.

 FENA