PRESEDAN  – Zbog velikog pritiska

U slučaju ugrožavanja sigurnosti ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darka Ilića

Glavni republički javni tužilac Mahmut Švraka naredio je Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru da preuzme istragu protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, u slučaju ugrožavanja sigurnosti službenicima MUP-a RS.

U prijedorskom tužilaštvu kratko su potvrdili ovu informaciju uz komentar da je Dragičević pozvan na saslušanje 3. decembra ove godine u predmetu ugrožavanja sigurnosti ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darka Ilića.

Najmlađe tužilaštvo

Srpskainfo saznaje da je ovakva odluka donesena nakon što su se iz banjalučkog tužilaštva požalili da su pod velikim pritiskom zbog predmeta „Dragičević“.

Međutim, zvaničan odgovor banjalučkog tužilaštva glasi da su tražili delegiranja predmeta zbog želje da budu nepristrasni.

– Kako ovo tužilaštvo već vodi istragu za počinjeno krivično djelo ubistvo na štetu Davida Dragičevića, a iz razloga da ne bi došla u sumnju nepristrasnost ovog tužilaštva, predmet protiv građanina Davora Dragičevića je proslijeđen Republičkom javnom tužilaštvu, na delegiranje drugog tužilaštva za postupanje – naveli su u odgovoru iz OJT Banja Luka.

Iz dokumentacije koja je u posjedu Srpskainfo jasno se vidi da će istragu protiv Dragičevića u slučaju ugrožavanja sigurnosti voditi najmlađe tužilaštvo u Republici Srpskoj.

– Ovo je svojevrsni presedan u pravosuđu Republike Srpske. Prema važećem zakonu, glavni republički tužilac Mahmut Švraka može delegirati bilo koji predmet, bilo kojem tužilaštvu u Republici Srpskoj, pa je tako predmet po prijavi MUP-a RS protiv Davora Dragičevića dodijelio Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru, a nakon traženja banjalučkog tužilaštva – objasnio je izvor Srpskainfo iz pravosuđa.

Advokat Ifet Feraget potvrdio je da se radi o presedanu.

– Svaki častan tužilac bi trebao reći da ne želi učestvovati u tom predmetu. Zašto nisu delegirani predmeti protiv drugih osoba koje su također povezane sa slučajem Davida Dragičevića – upitao je Feraget i dodao da je motiv svega očigledan, a to je da se začepe usta Davoru Dragičeviću.

I dok je Feraget javno govorio o presedanu, većina pravnika s kojima su razgovarali novinari portala Srpskainfo ipak je u prvi plan istakla da ne žele zvanično komentirati poteze Republičkog javnog tužilaštva, jer se radi o „vrućem krompiru“. Dodali su kako ovakvi potezi ne idu u prilog povjerenju javnosti u rad pravosuđa.

Nepristrasan rad

– Okružno javno tužilaštvo Banja Luka ima dovoljan broj zaposlenih tužilaca, pa sigurno nije u pitanju nepristrasan rad – izjavio je pravnik koji je zamolio da mu se ne navodi ime.

Dodaje da je i ranije bilo delegiranja predmeta, ali su bili navedeni uvjeti kada se to može uraditi.

– Ranije se znalo, ukoliko se, naprimjer, sudija pojavljuje kao stranka u postupku, da mu ne može suditi institucija u kojoj je taj sudija radio, ali ovo su sada novi momenti – objasnio je pravnik.

 

SrpskaInfo