Tri generacije Badnjevića članovi su Odreda izviđača „Dr. Mladen Stojanović“

Prijedor

Punih pedeset godina Ernest Badnjević iz Prijedora je u izviđačima, a prvi put je u izviđački svijet zakoračio davne 1969. godine kao mališan. Od svoje devete godine, pa do danas nikad nije napustio izviđače, a kroz izviđačka druženja je upoznao i suprugu Senku. Rodila se ljubav, a u braku su dobili i sina Adnana.

Sin je još kao beba putovao s njima na akcije i kampovanja i praktično već od rođenja postao član izviđačke družine. Adnan se kao momak zaljubio u članicu Odreda prijedorskih izviđača Nikolinu, a u braku su stekli sina Ernesta i unuku Laru. Oni su najmlađi članovi ove zanimljive porodične izviđačke skupine, saznaje Anadolu Agency.

“Svakom bih djetetu preporučio da postane skaut”, poručuje Badnjević.

Kao učenik trećeg razreda osnovne škole Ernest je stupio u izviđačku organizaciju, a tri godine kasnije sa izviđačima je deset dana kampovao na Benkovcu, na Kozari.

„Sjećam se da je snijeg bio ogroman i mislim da je to kampovanje najviše uticalo na mene da, evo, cijeli život provedem u izviđačima. Evo, na višeboju izviđača ‘Kozara 2019’, koji je održan proteklog vikenda, dobio sam plaketu povodom 50 godina članstva u našoj organizaciji. Bio sam prijatno iznenađen, jer to nisam očekivao”, kaže Badnjević.

Foto-Tekst: Gordana Kaurin/Anadolija