Svjedoci Odbrane Miće Jurišića izjavili su da su sa optuženim bili u rezervnom sastavu policije u Tukovima (opština Prijedor) i da su im zadaci bili da dežuraju na punktovima.

Milan Basrak je posvjedočio da je dežurao kod bunara za vodu, a da je Jurišić bio na punktu na izlazu iz Tukova. On je rekao da policija nije bila angažovana na drugim zadacima u okolnim selima, ali da ne može biti potpuno siguran da nekome nisu bile dodjeljivane i druge dužnosti.

Svjedok je kazao da se za Jurišića nije pričalo da je povezan s ratnim zločinima. Kako je naveo, optuženi je dobar i vrijedan komšija i nije mu poznato da se zamjerio bilo s kim.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima.

Svjedok Ostoja Vojvodić je naveo da je takođe bio na punktu kod bunara, te da nisu imali aktivnosti u selima Hambarine, Čarakovo ili Zecovi. U selima je, kako je rekao, bila vojska.

On je kazao da njemu nije nikad izdata naredba za neki drugi zadatak, ali da sa sigurnošću može reći da ne zna da li jeste nekome drugom.

Optuženog poznaje kao vrijednog komšiju, s kojim nije bilo problema. Kako je naveo, imao je “zlatne ruke”.

Vojvodić je rekao da nije čuo da se Jurišić dovodi u vezu s ratnim zločinima i da je bio iznenađen kad je čuo da se protiv njega vodi postupak.

Oba svjedoka su kazala da Jurišić nije nosio bradu, niti šešir ili kapu, kao i da nije konzumirao alkohol.

Suđenje se nastavlja 14. januara, kada je planirano saslušanje svjedoka Tužilaštva S-1.

Marija Taušan/BIRN