Na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da mu je optuženi Mićo Jurišić stavio nož pod grkljan i tražio od njega da kaže ko hrani “Zelene beretke”.

Edin Velibašić je izjavio da su u junu ili julu 1992. godine srpski vojnici odveli njegovog oca Fadila.

“Došla je vojska i odvela ga negdje i nikad se više nije ni vratio… Bio je zaklan, sjekli su mu prste noge. Bio je sav krvav”, kazao je Velibašić.

Tužilaštvo BiH tereti Miću Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima. S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo.

Velibašić je ispričao da odranije poznaje Miću Jurišića kao vozača gradskog autobusa.

“Jedne prilike kad je zapaljena Romska mahala, naišli smo na tri vojnika, među kojima sam prepoznao Miću Jurišića. Mićo je naredio da stavim ruke iznad glave i kleknem, stavio mi je nož pod grkljan”, rekao je svjedok, pojasnivši da ga je prethodno pitao “ko hrani ‘Zelene beretke’ po šumama”.

Velibašić je kazao da je optuženom tada odgovorio da nosi hljebove samo civilima.

“Brat mi je bio iza leđa, držao ga je jedan vojnik i čuo sam udarac. Onda kad sam priznao da nosim hljebove, spustio je nož i naredio da, držeći ruke iznad glave, idemo kod kuće. Onda nas je postrojio – majku, braću, sestre. Pitao je majku hrani li ‘beretke’”, prisjetio se svjedok i dodao da je Jurišić prijetio da će zaklati njegovu četverogodišnju sestru.

Nakon što je njegova majka rekla da hrani civile po šumi, svjedok je kazao da je Jurišić ušao u kuću i uzeo zlato i papire, te cijelu porodicu odveo u naselje Žeger i rekao im da moraju ići sa svojim narodom.

Drugi svjedok Meho Mujidžić je ispričao da je vidio kada je Mićo Jurišić odveo Rasima Kljajića.

“Vidio sam kad je Mićo izašao iz auta, tad je imao bradu i vojničku maskirnu uniformu. Mićo je ušao u dvorište, naredio Havi da kaže Rasimu da izađe. Rasim izlazi, Mićo ga preuzima, auto je otišao prema glavnoj cesti Prijedor – Sanski Most”, rekao je Mujidžić.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. septembar.

Detektor.ba