Svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je optuženi Mićo Jurišić s drugima odveo njenog djevera iz kuće tokom “čišćenja” prijedorskog sela Čarakovo 23. jula 1992. godine.

“Otišla sam do kuće djevera Mehemeda. On je izašao na stepenice kad je na cesti naišla vojska. Bio je Mićo Jurišić, sa šubarom i kokardom. Kaže: ‘Šta čekaš, pođi s nama’”, prisjetila se Sabina Brkić.

Prema njenim riječima, vojnici su već vodili jednog komšiju. Sutradan joj je komšinica rekla da kod kuće Ibrahima Šarića “leže” djever i taj komšija.

“Otišla sam, iznad kuće su ležali… Tad sam se uplašila, skoro zanijemila. Djever nije imao usta. Sigurno su mu pucali u usta. Bio je pogođen i u noge”, ispričala je Brkić svjedočeći video-vezom iz Austrije.

Na pitanja branioca Svetozara Davidovića da li zna ko je ubio njenog djevera, svjedokinja je odgovorila da ne zna.

“Jurišić ga je odveo. On mora znati ko ga je ubio”, odgovorila je Brkić.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva s područja Prijedora i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima.

Svjedokinja Brkić je izjavila da su, prije odvođenja djevera, optuženi Jurišić, Zoran Babić i još dvojica dolazila da pretresaju njihovu kuću u Čarakovu, tražeći oružje i njenog supruga Ibrahima. Natjerali su je da sa bebom u naručju krene s njima, da im pokaže gdje joj je suprug. Kako je navela, otišli su u vikendicu, iz koje je njen suprug istrčao u kukuruze.

“Ušli su u donji sprat vikendice, gdje su bile žene i izbjeglice. Uzeli su mi bebu i sina, stavili ih na krevet. Zoran Babić je rekao da će baciti bombu… Ja sam izašla da ga tražim i vidjela sam da leži kod živice. Samo sam mu pokazala prstima da se makne. Tad ga nisu našli”, prisjetila se Brkić.

Ona je dodala da je kasnije tog dana njen suprug uhapšen i da se sutradan vratio izudaran.

Na ovom ročištu je svjedočio i njen suprug Ibrahim Brkić, koji je kazao da se krio u šumi kada su 23. jula odvedeni njegov stariji brat Mehemed i komšija.

“Naveče sam ih vidio mrtve kod kuće Ibrahima Šarića kad smo ja i drugi brat krenuli po hranu”, rekao je Brkić.

On je od članova porodice čuo da mu je brata odveo Mićo Jurišić. Svjedok je kasnije uhapšen i bio je zatočen po logorima i kućama, dok 1993. godine nije napustio Prijedor.

Oba današnja svjedoka su poznavala Jurišića kao vozača gradskog autobusa i komšiju iz susjednog sela. Oboje su potvrdili da su na početku rata Jurišića vidjeli na barkidama u selu Tukovi.

Suđenje se nastavlja 15. oktobra.

Detektor.ba