Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je početkom jula 1992. godine grupa vojnika, među kojima je bio optuženi Mićo Jurišić, pucala u pravcu njegovog oca u prijedorskom naselju Čarakovo.

Svjedočeći putem videolinka iz Beča, Midhat Behlić se prisjetio početka jula 1992. godine, kada je u Čarakovu vidio dolazak naoružane grupe vojnika, među kojima je prepoznao Miću Jurišića i Dragu Tintora.

Tada je, kako je rekao, pobjegao u pravcu Hambarina, kada je naišao na grupu ljudi, s kojima se krio u blizini romskog naselja. Dok su bili sakriveni, kazao je svjedok, došla je grupa vojnika i mogao je čuti da jedan od njih govori: “Tamo su Mićo Jurišić i Drago Tintor.” Pojasnio je da ih nije mogao vidjeti.

Nakon što su vojnici otišli prema šumi, svjedok se s civilima vratio prema svojoj kući, gdje su sjedili ispod oraha. Opisao je da je tada vidio kako dolazi njegov otac Aziz, a iza vojnici govore da stane.

“Otac je stao, rekao: ‘Ja sam Aziz Behlić’, i tada je rafal opaljen. Pucalo se… Jedan je čovjek pobjegao, a vojnici su ga ranili u ruku, kasnije sam vidio da je to Hasan”, kazao je svjedok, dodavši da su u toj grupi bili Jurišić i Tintor, ali da nije vidio ko je od njih dvojice pucao.

Svjedok je naveo da se ubrzo nakon toga odvojio od svoje grupe i krenuo prema kući, kada je sreo ranjenog Hasana. On mu je tada, kako je izjavio svjedok Behlić, rekao da su pucali Jurišić i Tintor.

Deset metara od kuće vidio je svog oca kako leži na prsima. Pogođen je jednim metkom, kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima. S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo.

Suđenje se nastavlja 10. septembra.

Emina Dizdarević/BIRN