Jusuf Arifagić gradi savremeni uzgojno-selekcijski centar
Kozarčanin ulaže 30 miliona maraka
NorveskaKrava

Na području Prijedora u oktobru će zvanično biti otvoren uzgojno-selekcijski centar za norveško crveno goveče, što će biti jedini centar takve vrste na zapadnom Balkanu. Riječ je o projektu koji realizira uspješni biznismen u Norveškoj, rođeni Kozarčanin Jusuf Arifagić, koji je kapital odlučio uložiti u svoje rodno mjesto i domovinu te pomoći u otvaranju novih radnih mjesta, javlja Fena.

Dobre ideje

Nakon preživljenih logora Omarska, Keraterm i Trnopolje, Arifagić je s porodicom poslije rata otišao u Norvešku, gdje je nekoliko godina proveo u izbjegličkim centrima. Kao izbjeglica nije imao kapital, ali je imao dobru ideju i iskustva koja je stekao radeći do rata širom svijeta te uskoro osniva svoju prvu kompaniju koja se bavi nekretninama u Norveškoj.

– Kompanije koje sam osnovao dobro su poslovale, zaradio sam nešto kapitala i prije pet-šest godina odlučio sam da investiram u svoje rodno mjesto te pokušam pomoći ljudima ovdje – kaže Arifagić u razgovoru za Fenu.

Nakon kupovine jednog velikog poljoprivrednog imanja na području Prijedora, došao je na ideju da otvori modernu farmu. Ostvario je kontakte s ključnim ljudima u norveškoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Dobio licence

– Poslije godinu čekanja Norvežani su se odlučili da daju određene saglasnosti i licence da na području Prijedora otvorim uzgojno-selekcijski centar za njihovu rasu krava. Centar bi trebao pokrivati tržište zapadnog Balkana, Rumunije i Bugarske – pojašnjava Arifagić.

Arifagić ističe da je u ovaj projekt do sada investirao pet miliona maraka vlastitih sredstava, dok su tri miliona krediti. Ukupna investicija trebala bi iznositi oko 30 miliona KM.

Razvoj do 2015.

– Centar bi se trebao razvijati do 2015. godine. Projektovano je novih šest štala, svaka ima kapacitet po 700 grla, tako da bi do okončanja izgradnje centar trebao da broji oko 5.000 muznih krava sa svom pratećom infrastrukturom, odnosno oko 65.000 kvadratnih metara površine trebalo bi biti pod objektima – potcrtao je Arifagić.

Avaz