“Veoma je teško za mene da stojim na ovom mjestu, gdje jedna osoba stoji lice u lice s hororom, koji jedan čovjek može da učini drugom čovjeku”, izjavio je danas u Tomašici kod Prijedora predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron.

Meron1
Meron je rekao da je počastvovan da je u mogućnosti da ispred ove masovne grobnice može da oda poštu žrtvama i sastane s članovima njihovih porodica.

“Moja je iskrena nada da će rad Tribunala u Haagu i nacionalnih sudova u regionu dovesti počinitelje zločina pred lice pravde i ponuditi izvjestan stepen utjehe za one koji su preživjeli i za porodice onih koji nisu”, rekao je Meron nakon što je obišao ovu najveću masovnu grobnicu dosad otkrivenu.

On je rekao da se nada da će rad međunarodnih i nacionalnih sudova biti komplementaran u naporu da se, zajedno s međunarodnim i domaćim zvaničnicima te civilnim društvom, promoviraju promirenje i ozdravljenje čitavih društvenih zajednica.

Meron je dao i ličnu opasku.

“Ovo mjeste za mene ima i lični značaj. Podsjeća me na mjesto gdje je bio kamenolom, gdje sam proveo svoje djetinjstvo u jednom sličnom logoru, za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je moja majka ubijena”, rekao je predsjednik Haaškog tribunala u kratkoj izjavi novinarima u Tomašici.

Meron2

Nije želio da govori o tome da li će i za zločine u Tomašici odgovarati haaški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić, navodeći da ne može da govori o predmetima koji su u toku.

On je nakon obraćanja novinarima nastavio razgovor s porodicama žrtava žločina u Prijedoru, u Udruženju “Izvor”.

Meron3

Predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92” Mirsad Duratović, u obraćanju predsjedniku Haškog tribunala u Tomašici, istakao je da je zabrinjavajuća činjenica da se u Prijedoru više 20 godina šutjelo o postojanju ove masovne grobnice. On je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da do sada niko nije odgovarao za ubistvo blizu 2.200 prijedorskih Bošnjaka i Hrvata u ratu od 1992.-1995., te naveo da su sve dosadašnje presude izrečene za zatvaranje i mučenje u logorima.

Duratović je posebno podvukao da očekuje da će, nakon što je otkrivena masovna grobnica u Tomašici, biti dovoljno dokaza da se tokom suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću dokaže da je na području Prijedora tokom maja 1992. godine počinjen genocid nad nesrpskim stanovništvom.

“Ova masovna grobnica je iskopana i pripremljena da u nju bude sahranjeno hiljadu ubijenih civila, prije nego što je ijedan metak ispaljen u Prijedoru”, upozorio je Duratović.

Theodor Meron bi sutra trebao posjetiti i prostore nekadašnjeg logora Omarska kraj Prijedora, a potom će u Sarajevu prisustvovati dvodnevnoj konferenciji povodom 20. godišnjice rada Haškog tribunala.

Tekst: Anadolija/Fena

Foto: Sudbin Music, Edin Ramulic, Anadolija