UPOZORENJE

Mladi ljekari iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci , koji se mjesecima bore za živote pacijenata zaraženih korona virusa, apelovali su na građane da se pridržavaju preventivnih mjera.

Poručili su da je situacija alarmantna, te da će, ako broj novozaraženih i dalje bude rastao, zdravstveni sistem doživjeti kolaps.

Tanja Macanović Kostić, specijalizant infektologije, kaže da je od prvog dana u Klinici za infektivne bolesti.

– Iz vizite sam izašla prije pola sata, a ovdje su teške kliničke slike. Jako je teško nositi masku, ali mi je nosimo od kraja oktobra, kada su se pojavile prve naznake respiratornih infekcija. Covid je jako opasna bolest od koje oboljevaju i djeca i ljudi srednje i starije životne dobi – rekla je Kostić i naglasila da je teško gledati ljude da se guše, a da ne možete da im pomognete.

– Da li je jedan odlazak u kafić vrijedan toga?! Nije! Gubili smo cijele porodice. Za sada imamo još kapaciteta, ali ako se nastavi trend porasta broja zaraženih, naši kapacite će biti iscrpljeni. Ne želimo italijanski scenario – poručuje Kostićeva.

Pavle Arambašić sa Klinike za unutrašnje bolesti kaže da je jasno da su javna okupljanja dovela do porasta broja zaraženih.

– Apelujemo na građane, posebno na mlade, da drže distancu i nose maske. Među pacijentima imamo maloletnih i mladih ljudi, jednomesečnih beba. Situacija je alarmantna – poručuje Arambašić.

Marko Lugonja sa Klinike za opštu i adbominalnu hirurgiju upozorava da je zdravstveni sistem jako opterećen.

– Ako virus nastavi ovim tempom, nećemo moći da damo adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu uslugu svima. A neodgovornim ponašanjem ne utičete samo na lečenje pacijenta, nego i na zdravlje vaših porodica – rekao je on.

Njegov kolega Miljan Tešić sa Klinike za neurologiju dodao je da medicinari u UKC već nekoliko meseci rade pod punom opremom.

– Poražavajuće jue što su za to krivi pojedinci koji se ne pridržavaju mera i pravila. Želimo da nas shvatite ozbiljno – rekao je Tešić.

Irma Očina sa Klinike za unutrašnje bolesti podsetila je da mnogi građani ne razmišljaju o trošku lečenja zaraženih pacijenata.

– Svi su pod kiseoničkom terapijom, što košta oko 2.000 KM dnevno. Takođe, skupo je i komplikovano i skladištenej otpada. Zato je najjednostavnije i najefikasnije da se pridržavamo mera – poručuje ona.

Gojko Arežina sa Klinike za plućne bolesti ističe da smo ušli u crvenu zonu i da su svi alarmi uključeni.

– Mere iz marta su dale rezultate. Krajem maja smo imali pad zaraženih, a u poslednjih desetak dana ponovo porast. Ne možemo da dozvolimo luksuz da taj broj i dalje ide gore, inače ćemo imati kolaps zdravstvenog sistema. Moramo se pridržavati mera, jer leka za koronu nema – poručuje Arežina.

Podseća da se neretko dešavalo da su virus širili mladi ljudi, koji su se zarazili na raznim feštama.

– Velika opasnost su masovna okupljanja, a posebno u zatvorenom prostiru. Zato apelujemo na građane da se strpe od takvih okupljanja – kaže on.

Teodora Radulović sa Klinike za plućne bolesti takođe je pozvala građane da ne odlaze na veća skupive. – Moramo da shvatimo da se ovo dešava kod nas, a ne tamo negde drugde. Od početka imamo svu neophodnu terapiju i da pružimo adekvatnu pomoć pacijentima, ali ne znamo dokle ćemo moći tako  – poručila je ona.

Njen kolega Goran Bokan sa Klinike za unutrašnje bolesti kaže da je evidentno da je došlo do popuštanja mera.

– Stepen neodgovornosti pojedinca išao je od opuštenog do previše raspuštenog. Oni svesno uništavaju sopstveno i zdravlje svoje porodice. Sad, naime, nisu najčešći pojedinačni slučajevi, nego nam saniteti dovose cele porodice. Bojim se da iudemo u lošem smeru – upozorio je Bokan.

Miloš Majstorović sa Klinike za kardiologiju kaže da je bio svedok da su, nakon što su bili zaraženi mladi ljudi, zaraženi i članovi njihovih porodica koji su se borili za živote.

– A kad završite na respiratoru, prognoza je neizvesna. Borićemo se do poslednjeg daha, ali vas molim da nas podržite – poručio je Majstorović.

Renata Tamburić sa Klinike za unutrašnje bolesti dodaje da se kontrola nad virusom gubi.

– Imamo preminule srednje i mlađe dobi, bez komorbiditeta. Dakle, moramo da poštujemo tri osnovne mere – nošenje maski, fizička distanca i dezinfekcija. Ovo je trenutno najvažnija bitka koju bijemo – naglasila je Tamburić.

Jovana Malić sa Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane rekla da je da malo ko može da zamisli kako izgleda satima raditi u zaštitnoj opremi.

– Maske treba nositi i na otvorenom, a inspektori moraju da pojačaju nadzor njihove upotrebe – poručila je ona.

 

Autor: