caja 1

Tekst i foto: Nijaz-Caja Huremović

Danas, 09.05. je “Dan pobjede nad fašizmom” i u Republici Srpskoj je neradni dan. Ujedno danas je i “Dan Logoraša Bosne i Hercegovine”.

Predstavnici udruženja logoraša “Prijedor 92” i “Udruženje Logoraša Kozarac” su obišlli bivši logor Keraterm, Trnopolje, zatim Spomen oilježje u Kozarcu. Tamo smo položili cvijeće i proučili El Fatihu svim ubijenim 92. Ulazak u Logor Omarska nije odobren, a razlog je, neradni dan.

caja 2

Mirsad Duratović predsjednik udruženja logoraša “Prijedor 92” kazao je za Kozarac.eu: “Posjetom  bivšim logorima Keraterm i Trnopolje te polaganjem cvijeća na spomen obilježju u Kozarcu obilježili smo 09.maj Dan logoraša u BiH. Sjetili smo se logoraša ubijenih u  ovim logorima ali i svim drugim logorima u BiH. Sjetili smo se i logoraša iz Drugog svjetskog rata. Evropa i svijet danas slave Dan pobjede nad fašizmom. Mi nemamo razloga za slavlje jer smo na svojoj koži 1992 osjetili da fašizam nije pobijeđen. Njemački treći rajh jeste vojno pobijeđen 1945 ali ideja fašizma i nacionalizma nije poražena. Ona i danas živi u svim dijelovima Europe. Arcelor Mitall Prijedor nije dozvolio ni danas posjetu bivšem logoru Omarska? Neki novi oblik fašizma koji Evropa danas toleriše”.

caja 3

Ovaj datum, koji je zapravo Dan pobjede nad fašizmom, uzet je
simbolično kao Dan logoraša, kako bi svijetu pokazali da fašizam još živi i postoji.

Nusreta Sivac ispred apartmana u kojem je provela sa svojim drugaricama jedno određeno vrijeme 1992. Priča mi Nusreta, sa puno gorčine, o njihovom dolasku iz logora Omarska i aroganciji komandanta logora.

caja 4

Danas mnogi tvrde da su antifašisti. Slušajući mnoge političare, predstavnike vlasti i njihovo hvalisanje kako su oni antifašisti, nikako da shvatim ko su stvarno antifašisti, a ko fašisti. Imam osjećaj da će za par godina logoraši biti fašisti, a oni koji su nas tjerali u logore tamo maltretirali i ubijali, bit će slavljeni kao antifašisti.

Nihad Tadžić se pita: “Kako oni koji su nas protjerali imaju pravo da podižu ovolike spomenike na mjestima zločina, a mi žrtve ni za spomen ploču ne možemo dobiti dozvolu”.

Današnje okupljanje bila je prilika da  logoraši još jednom pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku: Nikada ne smijemo zaboraviti zločine i stravična mučenja nas logoraša i o tome moramo svakodnevno pričati mladim naraštajima .