Muslimanski vjernici odabrani za hadž u utorak su izašli iz karantina i danas su krenuli na ograničeno hodočašće u Meku, gdje su pripremljene mjere za izbjegavanje širenja korona virusa.

Među odabranim hadžijama nalaze se i dvojica Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, Šefik Delalović iz Prijedora i Emin Muharemović iz Zenice. Također, među odabranim hadžijama su i trojica Bošnjaka iz Sandžaka: Emin Alić , Asmir Kučević i Sabahudin Jerebičanin.

Na ovogodišnjem hadžu učestvuje oko 1.000 hodočasnika koji žive u Saudijskoj Arabiji. Dvije trećine su strani državljani, odabrani da predstavljaju 160 različitih nacionalnosti koje bi inače bile prisutne na hadžu.

Hodočasnici će ujutru posjetiti dolinu Arefat gdje će ostati do akšama.

” Doista velika čast i hvala Allahu na ovoj velikoj blagodati koji nas je počastio da budemo predstavnici Bošnjaka na ovogodišnjem historijskom hadžu koji broji samo hiljadu hadžija. Mahsuz selamim naš narod i našu najljepšu domovinu koju sam jako poželio. U ovim danima molimo Allaha Milostivog da nam prosvijetli puteve dobra, da nas učvrsti na pravom putu i sačuva svakog zla, da našu domovinu zaštiti od svih zulumćara i učini je sigurnim mjestom.
Poseban selam za moju Krajinu najljepšu. Sviju sam poželio pa su mi emocije još jače. Sve vas volim u ime Allaha i neću nikog zaboraviti u ovim mubarek danima na odabranim mjestima”, kaže za Saff Šefik Delalović iz Prijedora.

saff.ba