“Onaj ko bude uradio koliko trun dobra, vidjet će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla, vidjet će ga” (Ez- Zilzal, 6-8)

Džemat Zecovi, najstradali džemat u BiH, po procentu stanovništva.
Sa svojih 140 šehida.Pokrenuli su akciju obnove džematske kuće.

Dolaskom novog imama je pokrenuta akcija obnove džematske kuća. Rekonstrukciju kuće smo planirali u četiri faze. Prva faza obnove džematske kuće, jeste bila, zamjena krova. Radi prokišnjavanja i dotrajalosti crijepa došlo je do propadanja konstrukcije krova. Samim tim smo bili prinuđeni zamjeniti cijelu krovnu konstrukciju i crijep. Koji smo hvala Allahu završili.


Druga faza jeste unutrašnja adaptacija prizemlja, da bi bilo koliko toliko uslovno za život. Također i tu fazu smo završili uz dobrovoljne priloge naših džematlija!
Sljedeća faza rekonstrukcije džematske kuće jesten uređenje potkrovlja.
Za tu fazu rekonstrukcije obezbjeđena su određena sredstva, ali koja nisu dovoljna za završetak radova!
I posljednja planirana faza, to jeste utopljavanje džematske kuće, fasada.
Nadamo se da ćemo prikupiti i ostala sredstva za završetak već započete treće faze rekonstrukcije i ako Bog da i za četvrtu fazu. Apelujem na sve one koji se zbog bilo kojih razloga nisu uključili u akciju, a džematlije su našeg džemata da to učine.
Bujrum i drugima! Do sad smo prikupili od džematlija našeg džemata oko 7000KM.
Govori nam Zijad Bačić predsjednik džematskog odbora džemata Zecovi.

Sa obzirom da je ovo mali džemat i da broji oko šezdesetak domaćinstava, svaki vidi pomoći bi im dobro došao.  Stoga apeluju na sve ljude dobre volje, da se priključe ovoj akciji i svojim novčanim sredstvima pomognu njenu realizaciju.

Zahvaljujući džematlijama uspjeli smo prikupiti novac za prvu i drugu fazu rekonstrukcije džematske kuće, odlučili smo se na treću fazu. Da bi smo priveli treću fazu kraju potrebna su nam odeređena sredstva.

Ako Allah da nafake i razumjevanja dobrih ljudi planiramo završiti treću fazu, a četvrta faza se ostavlja za period dok se ne bi obezbjedila sredstva.Takodjer koristim ovu priliku da pozovem sve ljude dobre volje da se, onoliko koliko su u mogućnosti, uključe u ovo dobro djelo, i pomognu naš džemat u ovom mubarek danima.

I završit ću dovom:
Allahumme barik lena fi redžebe we ša’bane we belligna ramadane.
Allahu moj, blagoslovi nas u mjesecima redžebu i ša’banu i daj da dočekamo ramazan.

 

Haris ef. Kličić