Na suđenju za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi, svjedok Odbrane Radovana Četića je rekao da je Opštinski štab Teritorijalne odbrane (TO) Prijedor naredbe dobijao od Republičkog štaba BiH.

Rade Javorić, nekadašnji komandant prijedorskog Opštinskog štaba TO-a, kazao je pred Sudom BiH da nije bilo diskriminacije stanovništva na nacionalnoj osnovi kada je dolazilo do mobilizacije, te dodao da su naredbe samo mogle doći s republičkog nivoa.

“Jedinica se nije mogla mobilizovati po nacionalnoj strukturi, odnosno samo njen dio, već jedino cijela. Nije se mogla izvršiti ni mobilizacija samo jednog naroda”, rekao je svjedok.

Prema njegovim riječima, bilo je slučajeva da se stanovništvo odazivalo pozivu za mobilizaciju u TO, ali bi nakon toga odlazili kući s oružjem, zbog čega je Vojna policija imala posla i pokretala disciplinske postupke, dok neko od naoružanja nikada nije pronađeno.

Javorić je kazao i da su postojali krizni štabovi i jedinice nacionalističkih stranaka, ali mimo komande Jugoslovenske narodne armije (JNA).

“Zvali smo ih ‘paravojska’. Poznato nam je bilo da su u Kozarcu i Omarskoj formirali po četu. Pokušali smo ih staviti pod svoju komandu. Ovi iz nacionalnih stranaka to nisu htjeli da shvate”, naveo je svjedok.

Istakao je i kako Krizni štab može dobiti naredbu samo od svog pretpostavljenog.

Radovanu Četiću, skupa s Dušanom Milunićem, Radomirom Stojnićem, Duškom Zorićem, Zoranom Stojnićem, Željkom Grbićem, Ilijom Zorićem, Zoranom Milunićem, Boškom Grujičićem, Ljubišom Četićem, Radetom i Urošom Grujčićem te Rajkom Gnjatovićem, sudi se za ubistva civila i druge zločine počinjene u julu 1992. u selu Zecovi.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rezervne stanice milicije u Rasavcima, kao i Vojske Republike Srpske (VRS) i organa vlasti.

Prije saslušanja svjedoka, Četićev branilac Miodrag Stojanović je u uvodnoj riječi naveo da će dokazati da njegov branjenik nije počinio djela na način, u vrijeme i na mjestu kako je navedeno u optužnici.

Rekao je da Četić nije mogao, znao ni pristupio udruženom zločinačkom poduhvatu na području Prijedora, niti je mogao biti svjestan posljedica.

“Nije bio predsjednik Kriznog štaba u selu, niti je mogao biti, jer takvi štabovi na nivou mjesnih zajednica ne postoje. (…) Kad bi seoske starješine, seoski knezovi mogli izadavati naradbe vojsci i policiji, to bi onda bio kraj sistema”, naglasio je Stojanović.

Nastavak suđenja je 14. decembra.

 

Haris Rovčanin/BIRN