Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je danas u službenoj posjeti Prijedoru.

Ministar Ramić se ovom prilikom sastao sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem, a razgovarano je o postojećoj, kao i razvijanju novih formi saradnje s ciljem realizacije projekata koji su od koristi za povratnike.

“Jedan od naših strateških ciljeva jeste veća saradnja sa lokalnim vlastima. Tako se i u finansijskom smislu ostvaruje više novca za povratničku populaciju, a jednako važna je i simbolička dimenzija, jer ovim procesom stvaramo situaciju da lokalne vlasti priznaju povratnike kao svoje građane i povratničke zajednice kao legitimno dijelove lokalne zajednice”, kazao je ministar Ramić.

Ramić je, u pratnji predstavnika lokalne vlasti, u prijedorskom naselju Hambarine svečano otvorio put Hambarine – Rakovčani, čiju su izgradnju zajednički finansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa 60% i Grad Prijedor sa 40% sredstava od ukupne vrijednosti.

“Od puta koji danas otvaramo direktnu korist ima oko 200 domaćinstava u Hambarinama, gdje imamo značajnu bošnjačku povratničku zajednicu. Također, ova dionica je dio glavnog puta prema Mataruškom brdu, pa će i tamošnja sela imati koristi, jer gravitiraju prema Hambarinama gdje su im škola i ambulanta. Naš cilj je da neprestano pohodimo gradove, sela i zaseoke, gdje su povratnici, te da ravnomjerno i pravedno ulažemo i dokažemo brigu države za sve povratničke sredine, ali i da jačamo percepciju institucija i javnosti o važnosti svakog pedlja ove zemlje”, kazao je Ramić.

Ministar Ramić je danas obišao i radove na rekonstrukciji sale u sklopu stadiona Berek, što je također projekat koji provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Sala na Bereku je izgrađena 1977. tokom formiranja FK Berek. Vremenom je postala od velikog značaja za stanovnike Raškovca i starog Grada u Prijedoru, jer je bila mjesto održavanja društvenih i kulturno-sportskih manifestacija. Dotrajala tokom godina, sala je bila ruinirana poplavama 2014., a nakon rekonstrukcije bit će ponovo u punoj funkciji i na raspolaganju udruženjima građana i sportsko-kulturnim kolektivima.