Autor: 

Svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla kako je Darko Mrđa s još dva vojnika odveo njenog muža, čije je posmrtne ostatke pronašla u grobnici Tomašica.

Zaštićena svjedokinja S-7 se prisjetila da je 20. jula 1992. godine bila u kući u jednom prijedorskom selu kada je čula glasove i pozive da izađu vani. Ona je pojasnila da je među ukućanima bila i svjedokinja S-6. Kazala je i da je jedan vojnik ušao u kuću, a drugi u garažu.

“Darko Mrđa je rekao mom čovjeku: ‘Ti se spremi, ti ideš s nama’”, navela je svjedokinja, dodavši da je njen suprug zatražio patike, ali da je Mrđa kazao da mu neće trebati.

S-7 je izjavila da je vidjela kada su krenuli, te da se iz njenih ruku istrgla kćerka, koja je potrčala za ocem i pitala ga kuda ide. Mrđa je, kako je kroz suze posvjedočila S-7, uzeo pušku i uperio je u njenu kćerku.

“Uvijek sam mislila da je u logoru. Narod je rekao zaovi da mi je muž ubijen. Ja nisam vjerovala u to sve dok ga nisam našla u Tomašici”, istakla je svjedokinja.

Optuženi Mrđa je izjavio iskreno saučešće svjedokinji.

S-7 je svjedočila na suđenju bivšim prijedorskim policajcima Darku Mrđi, Zoranu Babiću i Radenku Marinoviću. Oni su optuženi da su učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske. Na teret su im stavljena ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992. godine.

Druga svjedokinja S-6 je potvrdila da je u ljeto 1992. bila sa S-7 i drugim ukućanima kada su uz psovke pozvani da izađu iz kuće.

“Kako izlazim na vrata, vidim Dadu Mrđu kako stoji pred ulazom u  kuću. U tom momentu obradovala sam se, pomislila sam: ‘Spašeni smo, pomoći će nam…’ Poznavali smo se dugo”, rekla je svjedokinja, dodavši da im je Mrđa kazao da stanu u grupu.

Ona je izjavila da je jedna osoba ušla u kuću, i našla novac i zlato, a druga u garažu.

“Brat je rekao snahi S-7 da mu da patike. Dado Mrđa je rekao: ‘Neće ti biti potrebne’… Kad su krenuli, Mrđa je pokazao puškom da krene naprijed. Brat je krenuo”, kazala je svjedokinja, dodavši da je bratova petogodišnja kćerka potrčala za njim i pitala ga kuda ide, i tada je Mrđa uperio pušku u djevojčicu.

Prema svjedokinji, u Trnopolju je saznala da joj je brat ubijen u mjestu Sredice, a njegove posmrtne ostatke pronašla je u Tomašici 2014. godine.

“Htio bih da izjavim saučešće za tvog brata”, rekao je Mrđa svjedokinji S-6.

Suđenje će se nastaviti 20. oktobra.