Prijedor: Koalicija D.O.O.
Murselović proterao logoraše
Piše: Paulina Janusz

Muharem Murselović, lider prijedorske Stranke za BiH

Muharem Murselović, lider prijedorske Stranke za BiH

Muharem Murselović, lider prijedorske Stranke za BiH, ali kao takav, ne samo čelni predstavnik lokalnih Bošnjaka, već i vlasnik nekoliko atraktivnih nekretnina u centru grada. U jednom od njegovih lokala duže vreme bila je smeštena kancelarija Udruženja logoraša „Prijedor92“. Sve do 12. avgusta ove godine

Tog je dana, naime, Murselović obavestio predstavnike Udruženja da od narednog meseca kirija, koju plaćaju za neveliku sobu s hodnikom ali iznad restorana „Mursel“, iznositi hiljadu, umesto dosadašnjih 350 maraka. U slučaju da logoraši ne budu imali potrebni novac, moraće da se isele. Usput, vlasnik lokala je dodao „sledeći put kad imate nešto protiv mene recite mi u lice“.

Murselović je, naime, time aludirao na članke potpisnice ovih redova pod naslovom „Daleko je Prijedor“, koji su e-novine objavile 7. avgusta, kao osvrt na politiku bošnjačkih stranaka u gradu i ulogu koju je u svemu tome odigrala Stranka za BiH, ali i nastavak ranijeg teksta „Podguzne muhe u borbi za ljudska prava“ od 15. februara ove godine. Muharem Murselović, očigledno nezadovoljan time što je javnost saznala kako izgledaju kulise njegovog koalicionog dogovora sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem, a koji uključuje, između ostalog, zapošljavanje njegove (Murselove) žene u Opštini, odmah nakon lektire započeo je potragu za žrtvenim jarcima.

Budući da e-novine odavno sarađuju sa prijedorskim logorašima, Murseloviću se učinilo zgodnim da izvrši pritisak na predsednika Udruženja Mirsada Duratovića i njegovog sekretara Sudbina Musića.

Zaključak da su oni naš izvor informacija nije mogao biti pogrešniji, jer neimenovani sagovornik, koji je u članku „Daleko je Prijedor“ prokomenatrisao Murselovu politiku s udruženjem logoraša nema nikakve veze. Također, nije bilo moguće doći do potvrde ili negiranja bilo kojih podatka o junacima teksta, budući da je Muharem Murselović više puta odbio čak i da samo pozdravi autorku.

Odnosi između lidera Stranke za BiH i logoraša zategnuti su od izlaska „Podguznih muha“. Već u februaru Murselović ih je optužio za izdaju, a e-novine za laž, uprkos tome što pomenuti članak sadrži isključivo njegove izjave snjimljene tokom razgovora sa novinarkom (u slučaju nedoumica spremni smo da gospodinu Murseloviću predočimo odgovarajući snimak).

Podsetimo, Muharem Murselović je tada priznao da je Marko Pavić bio uključen u ratna zbivanja u Prijedoru, da je tada bio direktor pošte, te „kad god je trebalo neki zločin napraviti telefoni su bili isključeni”, što ga ipak nije sprečilo da nakon izbora uđe u koaliciju sa njegovom strankom. Štaviše, u neobjavljenom delu intervjua iskazao je divljenje Pavićevim sposobnostima da instalira svoje ljude u  opštinskim preduzećima.

„Prijedor92“, kao i većina udruženja žrtava rata, nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji i, naravno, nije u mogućnosti da plaća kiriju povećanu za 650 maraka.

I zato će danas, 21. avgusta, njegovi predstavnici još jednom otići na Korićanske stijene da obeleže godišnjicu zločina koji je tamo počinjen, nakon čega će se vratiti u Prijedor da pokupe ostatak stvari sa Murselovog imanja.

Dan kasnije logoraše očekuje selidba u novu kancelariju.

 

Izvor: E-novine