Pise: Midhat Medic

Često na Facebooku čitam i gledam slike i zapise svojih sugrađana rasutih po svijetu. U poplavi nostalgiičnih komentara i emotivnih izlijeva ljubavi i gorčine ponekad izroni fotos neke prijedorske građevine nijemog svjedoka  postojanja ovog tragičnog grada.

Ja ću vam danas govoriti o jednom živom , hodajućem i bitnom svjedoku nastanka i tvorca vizure onog Prijedora iz kojeg smo protjerani 1992-95 godine.

….

Šefik Cikota- Šefko je živa historija prijedorskog graditeljstva. Davne 1950, po završetku Tehničke građevinske škole je zajedno sa rahmetli Abazom Kapetanovićem osnovao Komunalno građevinsko preduzeće . koje je kasnije preraslo u GP „Gradnju“ , a još kasnije u moćnu firmu GIK „Mrakovica“ sa u jednom momentu 1200 zaposlenih i svojim gradilištima , uglavnom hotela, na Braču, Igalu, Krku, Dubrovniku, Baru , Ulcinju itd, itd

….

Lista objekata koje je Šefko, kao operativni rukovodilac, gradio u Prijedoru je poduga – naročito intenzivan period je 1960-85.

Ljetnja bašta na Bereku , Ekonomska škola, Hotel „Balkan“,Celpakov neboder(čaršija pored kina“Radnik“), Silos i mlin „Žitoprometa“, „Plavi soliter“ , „Crveni soliter“ , Ribarski dom (kasnije dograđen „Le ponte“) , hotel „Prijedor“(na obali Sane) itd,itd

Pred neki dan, tačnije u ponedjeljak  1 juna nazvao sam u prijepodnevnim satima, svog prijatelja sugrađanina iz Prijedora i Uppsale, ., komšiju Šefika Cikotu i čestitao mu 90-ti rođendan.

Znao sam da mu je rođendan , jer sam bio pridruženi član njegovog stalnog društva ovdje u Uppsali i često „subotom u 12“ u kafani Landings . To društvo je imalo običaj da se časti i obilježava rođendane. Tako sam čini mi se i ja bio prisutan nekima slavljima. Uapamtio sam  Šefikov 75, 80 i 85 jubileum. .

Nigdje nisam imao pribliježeno . Jednostavno postoje tako neki dani , događaji i razlozi za koje nije potrebna pismena bilješka. To jednostavno …izroni uoči ili na sam taj dan .

Nazvao sam ga. Živi u Uppsali !

Već duže vrijeme ne izlazi … zdravlje i motivacija popuštaju.

Govori vrlo tiho , ali sasvim razumljivo.

Kaže da se osjećao dobro i da je prikupljao snagu i volju da iziđe i da se taksijem doveze do kafane .. … „ …ali vidi šta nas snađe!!!“ aludirajući na aktualnu corona pandemiju.

A neće ni ovo dovijeka , i nadati se je da se uskoro vidimo ….odgovorih

Mnogi od nas će se najvjerovatnije ovoga ljeta uzdržati od puta u zavičaj.

Nije do sada  Šefko ni jedno ljeto  propuštao da posjeeti Prijedor.

U zadnjee vrijeme se zadovoljavao samo sa jednim, dva tri dana , ili pak samo „sahat,dva“ da dođe na obalu „Pod Lipe“ na svoje staro kučište na obali Sane .

…….

Mi smo se redovno sretali i u Prijedoru „Kod Čorde“, „Kod Reše“..

Jedanput sam predložio da odemo do terase hotela „Prijedor i da napravi jedan taxi sightseeng  pored svih „njegovih“ objekata …

„ Nemoj ! Haj pusti to kraju ! Nemam  volje ….. ! „

….

Zamislite kad neimar nema volje , da vidi svoje djelo

Godine,godine, ljudi i događaji čine svoje

Može li biti šta gorče i tužnije za neimara  živjeti i „dogorijevati“ daleko od svojih dijela.

 

SRETAN TI 90-TI ROĐENDAN  PRIJATELJU ŠEFKO !