Komuna Norčeping (Norrköping) u Švedskoj ima tradiciju dugu više od decenije da obilježava na prigodan način progon Jevreja u nacističkoj Njemačkoj na pragu Drugog svjetskog rata. U kulturnom programu učestvovale su i sekcije Udruženja „BiH“ iz Norčepinga. Prije par godina Komuna je prihvatila inicijativu Bošnjače islamske zajednice u ovom gradu da se u program obilježavanja uvrsti i genocid u BiH i Srebrenici. Prijedlog je prihvaćen i manifestacija je dobila novu dimenziju: kršenje ljudskih prava i demokratija po mjeri čovjeka.

Manifestacija se održava na više mjesta uz obavezni marš sa bakljama koje podsjećaju na „Kristalnu noć“. Prije tri godine teme je bila „Genocid u Srebrenici“ i tom prilikom su žene-vezilje iz „Gračaničkog keranja“ poklonile Gradskom muzeju veliki heklani „Cvijet Mira“(Cvijet Srebrenice).Ovo je jedinstven primjer da je ovaj Cvijet postao dio stalne muzejske izložbe. Prošle godine tema je bila „Segregacija u bh.školama – „Dvije škole pod istim krovom“.

Ove godine manifetacija je održana pod imenom „Dani demokratije i čovjekove vrijednosti.“ Dio ove manifetacije održan je 1.februara u Gradskom muzeju i bio je posvećen „Prijedorskim bijelim trakama“ (De vita banden – om Prijedor“ kao primjeru kršenja ljudskih prava i sloboda, koja su, u prijedorskom slučaju, prerasla u genocid.

U programu kojeg su priredili članovi udruženja „BiH“ dokumentarnim filmom prikazana su fakta o događajima u prijedorskoj opštini nakon nasilnog preuzimanja vlasti od strane Srpske demokratske stranke (SDS) što će u završnici rezultirati otvaranjem koncentracionih logora za nesrbe i mnogobrojnim primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama i progonom nesrpskog stanovništva. Zbog masovnih zločina nad civilima u Prijedoru ubrzo su Ujedinjene nacije formirale Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene na tlu biše Jugoslavije. Prvi optuženi i prvi osuđenik za ratne zločine bio je stanovnik iz prijedorske opštine.

O svojim logoraškim danima u logorima Omarska i Manjača  govorio je Nijaz Mujkanović i tom prilikom promovisao drugo izdanje svoje knjige – svjedočanstva „ Zločin s predoumišljajem“.  Horska sekcija Aktiva žena „Safir“ izvela je nekoliko prgodnih pjesama, a članovi Recitatorske sekcije nastupili su sa tekstovima na temu rata u Bosni i Hercegovini.

    Manifestacija je održana u prepunoj muzejskoj sali, a svi posjetioci su imali bijelu traku na lijevoj ruci kao znak podsjećanja na 31.maj 1992. u okupiranom Prijedoru.

 

Tekst:Muhamed Mujakic
Foto: M. Mujakic & N. Mujkanovic