Dan šehida na šehitlucima u Hambarinama

Dan šehida na šehitlucima u Hambarinama

Obilaskom Šehidskih mezarja, učenjem Fatihe i dova, te polaganjem cvijeća, danas, drugog dana Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini je obiljezen Dan Šehida. Obilaskom Šehidskih mezarja Dan Šehida, obilježen je i u Prijedoru.

„I ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu da su mrtvi. Oni su živi, ali vi to ne znate“ – ovim Kur'anskim ajetom započela je danasnje obilježavanje Dana Šehida na podrucju Lijeve obale Sane (Zecovi, Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići i Bišćani) .

Posjeta šehitlucima Skela

Posjeta šehitlucima Skela

Centralno obilježavanje Dana Šehida za podrucje Medzlisa IZ Prijedor upriliceno je na Šehidskom mezarju Skela. Pored clanova porodica i organizatora, imama Medzlisa IZ Prijedor sa glavnim imamom Merzuk efendijom Hadzirusidovicem, ovom dogadjaju su prisustvovali brojni gradjani Prijedora.

Obracanje glavnog imama Merzuk efendija Hadzirusidovic

Obracanje glavnog imama Merzuk efendija Hadzirusidovic

Dan Šehida obilježen je i na drugim mezarjima koja se nalaze na prostoru općine Prijedor. Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od 23. i 24. januara 1995. godine drugi dan ramazanskog Bajrama proglasen je zvanicnim danom sjecanja na sehide Bosne i Hercegovine. Od tog datuma, muslimani u Bosni i Hercegovini ali i dijaspori, tradicionalno obilježavaju drugi dan Ramazanskog bajrama kao Dan Šehida.

Dan šehida u Prijedoru: hatmena dova u Starom Gradu

Dan šehida u Prijedoru: hatmena dova u Starom Gradu

Poslije ikindije namaza u Starom Gradu u najstarijoj džamiji Medžlisa je proučena hatmena dova šehidima koju su proučili imami Medžlisa. Ovom ibadetu ove godine je prisitvovala i Hava Tatarević kojoj su ubili 6 sinova i čovjeka te je posebno njenim šehidima proučen Jasini-i-šerif. Predviđena premijera poeme “HAVA MAJKA PRIJEDORČANKA” Admira Muhića nije izvedena jer Admir u putu prema Prijedoru zbog čekanja u koloni uzrokovanoj saobraćajnom nesrećom nije mogao stići na vrijeme.

MojPrijedor.com

Foto: Medlis IZ Prijedor, Besim Cirkin