Povodom Međunaronog dana nestalih u Prijedoru je u organizaciji Udruženja prijedorčanki “Izvor” organizovana mirna šetnja glavnom ulicom. I ove godine osnovno pitanje je “Gdje je” što je bilo istaknuto i na lecima koji su nosili učesnici ovog skupa. U Prijedoru se  trenutno, prema riječima organizatora, traga za 660 u ratu nestalih Prijedorčana.

Vezira
– Više od 28 godina nakon rata postoje žrtve koje još uvijek nisu pronađene i čije porodice prolaze kroz strašnu agoniju i nadanje da će za života pronaći svoje najbliže. Ponovo apelujemo na nadležne institucije da preuzmu odgovornost, da djeluju kako bi se  što prije pronašli i identifikovali svi nestali. To je i način da se pomogne porodicama svih nestalih osoba – poručili su organizatori.

Letke sa simboličnim pitanje “Gdje je” danas su građanima dijelili i volonteri prijedorskog Crvenog krsta. Akcija je organizovana u cijeloj Bosni i Hercegovini. Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine još uvijek se traga za 7.547 u ratu nestalih građana.

Text: InfoPrijedor.com

Foto: Ervin Blazevic