Autor teksta:N1 BiH

Mi smo snimali u Prijedoru, došli smo tu da nađemo gospođu Dijanu Đuđić jer je posudila veliku sumu para slovenskoj političkoj stranci koja je u opoziciji, radi se o 450.000 eura. A onda je došla policija, ispričao je danas za N1 novinar slovenačkog Kanala A Miha Orešnik.

Orešnik je u telefonskom razgovoru za N1 kazao da je prijedorsku policiju interesovalo da li novinari imaju dozvolu za snimanje, a na mjesto događaja su došli po prijavi građana – za uznemiravanje.

‘Mi smo snimali u Prijedoru, došli smo tu da nađemo gospođu Dijanu Đuđić jer je posudila veliku sumu para slovenskoj političkoj stranci koja je u opoziciji, radi se o 450.000 eura. Mi smo došli iz Slovenije da tu osobu nađemo, da je pitamo kakve ona veze ima sa slovenskom politikom i malo smo tamo oko blokova ljude pitali, komšije, ko je on, je li ima tolike pare i kakvim se poslovima bavi. Bili smo nekih sat vremena tamo, stvarno smo puno ljudi pitali. Valjda ih je nekoliko zvalo policiju i reklo da ih uznemiravamo, a mi smo rekli da ako ne žele nećemo ih snimati”, kazao je za N1 novinar Miha Orešnik.

Opisao je susret s policijom, vožnju do Policijske stanice i navode službenika da ”moraju provjeriti da se slučajno ne radi o kakvom terorizmu”.

”Onda je došla policija, zamolili su nas za dokumente, pitali su nas šta radimo, mi smo sve objasnili. Onda su nas pitali imamo li neku dozvolu za snimanje. Ja sam rekao da smo ionako na javnoj površini i da nam za to ne treba neka dozvola. Malo su nas ispitivali, odakle smo, jesmo li prijavili opremu na granici. I onda su nam rekli da moramo s njima na policijsku stanicu i ako nećemo tamo, da će nas silom odvesti. Onda smo pitali – zašto to? I to je bilo najčudanije. Rekli su, moramo to što navodite moramo provjeriti da se ne radi slučajno o kakvom terorizmu. To je bilo najčudnije. Snimke s kamere nam nisu pregledali, ali vožnju do policijske stanice smo snimali telefonom, i naravno oni su to primijetili. Rekli su nam da moramo to izbrisati, da je to neovlašteno snimanje. I na kraju smo veći dio toga izbrisali s telefona”, naglasio je on.

Kako je ispričao Orešnik, problem je navodno izbio zbog činjenice da je žena koju su tražili, kćerka jednog od bivših prijedorskih policajaca koji je sada u penziji.

”Jedan od njih je bio malo gadan, ali na kraju kad smo sve raščistili, bili su onako ljubazni. Na početku se vidjelo da nisu. Problem je što žena koju smo tražili, je kćerka jednog policajca njihovog koji je sada u penziji. Šta sada? Izvijest ću javnost o svemu što se dogodilo, reći ću sve”, zaključio je on za kraj razgovora.

Među privedenima je, podsjećamo, bila i novinarka Pop TV Irena Joveva.

Joveva je za N1 ranije kazala da su ih priveli u Policijsku stanicu u Prijedoru gdje su ih ispitivali o prirodi njihove posjete Prijedoru i uzeli im dokumente.