Ceremonija potpisivanja kodeksa organizovana je u saradni grada i Misije OEBS-a u BiH. Kodeks predstavlja dogovorni planski akt političkih subjekata za predstojeće lokalne izbore, a povodom zvaničnog početka izborne kampanje. Političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati potpisivanjem kodeksa prihvataju principe kojima će se rukovoditi tokom izborne kampanje, kao što su pravednost, zakonitost, transparentnost, te uzdržavanje od govora mržnje.

Dmitri Iordanidi, zamjenik šefa misije OEBS-a u BIH kaže da u OEBS-u smatraju da su lokalni izbori od posebnog značaja.

– To je prilika da se odluči ko će biti vlast na lokalnom nivou, na tom nivou koji je najbliži građanima BiH-a, oba entiteta i građanima Prijedora – rekao je Iordanidi uvjeren “da je to prilika za političke subjekte, ali i stanovništvo da zajedno vide na koji način poboljšati uslove života na ovom prostoru i da zajedno izbjegnu zapaljivu i huškačku retoriku i da pričaju o konkretnim problemima za koje su građani zabrinuti.”

– Vjerujem da će ovi izbori biti fer, korektni i pošteni. Vjerujem to i na osnovu pozitivnog iskusta koje imam s Misijom OEBS-a. Uvjeren sam da će do izražaja doći volja građana na osnovu koje će biti formirana vlast – rekao je Borislav Marić, jedan od potpisnika kodeksa.

Dragutin Rodić, predsjednik GrO DNS-a smatra da Izborni etički kodeks prije svega ima veliku moralnu snagu i obavezu.

– On u suštini, između ostalog, sadrži i osnovne principe politike Demokratskog narodnog saveza, a to je da se poštuje Izborni zakon BiH, da se poštuju etički kodeksi prije svega kada je u pitanju govor mržnje, fer kampanja, programska kampanja što će sve Demokartski narodi savez u ovim izborima da realizuje – rekao je Rodić.

Ideju o potpisivanju Izbornog etičkog kodeksa podržao je i Sulejman Draganović, nezavisni kandidat za odbornika za Skupštinu grada.

– Smatram da na ovim izborima, u jednoj ravnopravnoj izbornoj borbi, nezavisni kandidati trebaju imati iste šanse kao oni stranački. Kao čovjek iz naroda koji želi fer i poštene izbore smatram da je potpisivanje jednog ovakvog dokumenta opravdano – rekao je Draganović.

U izradi ovog etičkog kodeksa učestvovalo je ukupno 25 jedinica lokalne samouprave na nivou BiH Istakao je to Milovan Polovina, v.d. sekretar Skupštine grada Prijedora i dodao da je grad, Skupština grada u saradnji s Misijom OEBS-a u BiH radila na izradi prijedloga etičkog kodeksa koji uključuje izvode iz Izbornog zakona, te fer i demokratske procedure nephodne za sve pa tako i ove lokalne izbore.

– Pored jedinica lokalne samouprave velik doprinos su dale kolege iz civilnog društva i naravno uz podršku misije OEBS-a u BiH- dodao je on.

Izborni etički kokeks biće potpisan u više gradova širom BiH.

 

Tekst i foto: D.Stojnic

Infoprijedor.ba