brdo-2

Kao što je većini poznato u toku je završetak rada na dokumentarnom   filmu, koji će opisati veliki zločin na području Prijedora  tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.Ovaj put  riječ je o ubijenim fudbalerima sa Mataruškog brda. Biće to još jedan važan  dokument, koji će   sačuvati naše najmiljije  od zaborava i ostaviti prilog  o historiji našeg kraja.

Glavna tema filma su fudbalski klubovi i fudbaleri sa Mataruškog brda. Ekipa produkcije “PRAVDA”, pod vodstvom poznatog režisera Avde Huseinovića, obavila je u više navrata prikupljanje arhivskih  podataka i snimanje  video zapisa na terenu .

brdo-1

Biće ovo jedana veoma emotivna,  autentična priča o stradanju nevih ljudi. Film govori kako je ovim mladim ljudima fudbal bio sve u životu. Nažalost, kad su bili najjači , najbolji, najiskusniji i puni elana za uspjehom i životom do jučerasnje komšije su ih na najbrutalniji način mučili i ubijali . Nikad nigdje u svijetu, u tako kratkom vremenu i na jednom prostoru, nije izvršen ratnni zločin nad  tolikim brojem sportista.

Ovaj film posvećujemo sportistima, sa ciljem da će ova priča obići svijet sa porukom mira,ljubavi i tolerancije za buduće naraštaje. Kompletan materijal će biti urađen u najnovijoj High Definition tehnologiji, što zadovoljava najzahtjevnije svjetske standarde velikih producentskih  kuća po pitanju ove vrste produkcije.

Premijera filma je predviđena za 20 juli 2017.godine, u Društvenom domu Hambarine.

Koristim ovu priliku, da one koji su u  mogućnosti,  pozovem da finansijski podrže realizaciju ovog filma. Film  spada u kategoriju visokobudžetnih, i on će  biti završen i prikazan u planiranom vremenu. Zajednička podrška realizaciji ovog i ovakvih projekata nam je bitna zbog konekcije među nama rasutim širom svijeta, kao i zbog svjedočenja da zajednički nismo zaboravili našu krvavu prošlost i da ostane zabilježeno da smo zajednički činili hair djela.

Imena donatora biće uredno ispisana na odjavnoj špici  i DVD izdanju filma.

Sva sredstva od buduće prodaje DVD filma, koji ćemo distribuirati širom bh. dijaspore, biće namjenjena za pomoć OFK Brdo.

Svi koji žele podržati ovaj projekat mogu se obratiti meni na moj email ili posjetiti moju facebook stranicu na kojoj je kreirana GoFundme online kampanja za doniranje.

Unaprijed hvala.

Mirsad Causevic

causevic2002@yahoo.com