Suljanovic

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, zajedno sa potpredsjednikom Vijeća naroda RS Mirsadom Đapom, predsjednikom Skupštine grada Prijedor Seadom Jakupovićem i predsjednikom udruženje boraca Krajine 1992-1995 Suadom Jusovićem boraca, danas 14.11.2013.godine, posjetio je lokalitet masovne grobnice Tomašica na kojem su, do sada, pronađena tijela preko 400. ubijenih Bošnjaka i Hrvata sa područja prijedorske opštine. Pretpostavlja se da će broj pronađenih žrtvava biti još veći tako da je ovo jedna od najvećih masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini.

“Žalosno je da smo, i pored toga što smo učili iz istorije o masovnim ubijanjima za vrijeme I i II svjetskog rata, skoro pet decenija kasnije zaboravili na ta zlodjela i dopustili da se to ponovo desi u našem dvorištu.

Ovim putem želim da poručim nadležnim institucijama da se još više uključe u procesuiranju odgovorni za ovakva mucna djela, bez obzira da li se to desilo u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH, kako bi oni koji su ostali iza ovih žrtava barem djelimično vratili povjerenje u institucije drzave.

Želim da se zahvalim svima onima koji su do sada progovorili o lokacijama grobnica ubijenih za vrijeme rata ali i da ovim putem zamolim sve one koji znaju gdje se nalaze tijela ubijenih, koje traže njihovi roditelji, braca, sestre, najmiliji, da kazu kako bi i oni i njihovi najmiliji napokon pronašli mir” , kazao je potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović

Potpredsjednik Suljkanović razgovarao je i sa predsjednikom udruženja boraca Krajine 1992-1995 gdje je dogovoren zajednički angažman oko daljih aktivnosti u traženju nestalih osoba na području BiH ali i pomoć ovom udruženju i ljudima koje su, na žalost, svi zaboravili.