POTRAGA NA KORIĆANSKIM STIJENAMA

POTRAGA NA KORIĆANSKIM STIJENAMA

Detaljna potraga za skeletnim ostacima žrtava na Korićanskim stijenama započela je danas (23.aprila 2013.) po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U pretraživanju litice provalije učestvuju članovi Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i aktivisti Udruženja Prijedorčanki ”Izvor”.

U oktobru prošle godine na tom terenu pronađena je jedna podlaktična kost i čekale su se povoljnije vremenske prilike da se pristupi temeljitom pretraživanju terena. Danas je, prema riječima Muje Begića, šefa područnog ureda Bihać u Institutu za nestale osobe BiH, pretraženo više od 500 kvadratnih metara teško pristupačnog terena. Tražioci uklanjaju materijal i kamenje kako bi provjerili da li se ispod nalaze posmrtni ostaci žrtava i predmeti koji su im pripadali. Pronađeno je više zaostalih vojnih i eksplozivnih predmeta,  te zaštitne rukavice i drugi dijelovi opreme za biološko-hemijsku zaštitu, koju je proizvodila JNA a koja se koristila za ”asanaciju terena” (kako se tada to stručno zvalo) od ljudskih tijela u fazi raspadanja.  To je pouzdan dokaz da su na tom lokalitetu uklanjana tijela.

koricani1304cNa lokalitetu Korićanskih stijena u dva navrata su vršene ekshumacije, 2003 i 2009.godine, ali se još uvijek traga za većinom skeletnih ostataka od blizu 200 žrtava ubijenih na tom području. Ukupno je do sada identifikovano 116 žrtava na osnovu pronađenih ostataka a u nekim slučajevima i na onovu samo jednog zuba.

U januaru prošle godine na inicijativu Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” u Kozarcu je održan sastanak porodica žrtava, predstavnika Tužilaštva BiH i Instituta za nestale osobe BiH. Tada je dogovoreno da se pristupi ponovnom pretraživanju terena jer su neki svjedoci u predmetima za Korićanske stijene na Sudu BiH tvrdili da tijela žrtava nisu odvežena na drugu lokaciju već da su sakrivana  (odnosno uništavana paljenjem, hemikalijama i bacanjem u potok Ilomska) na mjestu zločina. Svjedok Tužilaštva Velimir Vrabčić, pripadnik Interventnog voda prijedorske policije, ustvrdio je da su na ”asanaciju terena” sa sobom vodili minera i da su tijela nekih od žrtava još uvijek tamo gdje su i pobijeni.

Civile iz Prijedora na ovom lokalitetu pobili su pripadnici Interventnog voda prijedorske policije 21.augusta 1992.godine. Do sada je pravosnažno osuđeno osam pripadnika policije, a u žalbenom postupku se pred Sudom BiH vodi proces protiv još petorice optuženih u predmetu Zećević i drugi. Preostali osumnjičeni za ovaj zločin nalaze se na slobodi i još uvijek su nedostupni Tužilaštvu BiH koje za njima intenzivno traga.

Potraga za tijelima će trajati više dana a osim ”Izvora” značajan vid podrške Institutu za nestale osobe BiH i Tužilaštvu BiH pružili su i Prijedorčani iz Chicaga (porodice i prijatelji žrtava na Korićanskim stijenama), koji su finansijski pomogli nabavku potrebne opreme za pretražioce terena i druge logističke troškove. Stotine članova porodica žrtava polažu velike nade da će tijela njihovih rođaka uskoro biti pronađena.

POTRAGA NA KORIĆANSKIM STIJENAMA

POTRAGA NA KORIĆANSKIM STIJENAMA

Press Izvora