U posljednja 24 časa u Prijedoru je registrovano troje novooboljelih od virusa korona. Rekao  je to nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije komandant Milenko Đaković i precizirao da je jedan oboljeli muškarac starije životne dobi, koji je već ranije bio u kućnoj izolaciji.

– Kontakt osoba je zdravstveni radnik sa UKC u Banjaluci, drugi oboljeli je starija žena, ranije je hospitalizovana u Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci, a treći zaraženi je muškarac srednje životne dobi, hronični bolesnik takođe hospitalizovan na UKC  u Banjaluci-, rekao je Đaković.

Svih 11 kontakata ove tri osobe su u izolaciji i testirani su. Đaković je dodao da su u Prijedoru 84 osobe pod zdravstvenim nadzorom, 46 u kućnoj izolaciji, 38 u karantinu a 1.265 je izašlo iz zdravstvenog nadzora.

– Moram skrenuti pažnju na činjenicu da su još tri osobe pozitivne na virus u Oštroj Luci i 22 u Banjaluci. To znači novi rast broja oboljelih na našim prostorima. Zato molim građane da se, pogotovo što je pred nama 1. Maj, pridržavaju uputstava o ličnoj zaštiti, da nose pravilno masku preko usta i nosa, da koriste rukavice, da izbjegavaju okupljanja u većem broju. Pozivam ih da se pridržavaju mjera koje je propisao Štab- rekao je Đaković.

On je dodao da je u prijedorskoj bolnici šest pacijenata, jedna iz Prijedora a pet iz Oštre Luke koje su pozitivne na virus. Jedna osoba iz Oštre Luke u bolnicu je dovezena u teškom zdravstvenom stanju. U posljednja 24 časa nisu registrovana lica koja su kršila mjere zabrane. U kontinuitetu će biti nastavljena i dezinfekcija javnih površina ustanova na području Prijedora.

Đaković je danas odgovarajući na novinarsko pitanje da li je nakon mjerenja tjelesne temperature odbornicima i ostalim prisutnim u Sali Pozorišta gdje je JUČE održana posebna sjednica gradskog parlamenta rekao da je zabilježen jedan slučaj povišene temperaturte, veće od 37 stepeni.

– Nažalost imali smo jednu pojavu, a to tad nismo znali, saznali smo tek poslije Skupštine da je predsjednik  Skupštine imao povećanu temperaturu 37,2.  Otišao je na kontrolu kod doktorice Milice Otković, specijaliste epidemiologa i poslije tog mu je ponovo mjerena temperatura. Nije bila povišena i što se tog tiče ostaće pod kontrolom i u zdravstvenom  nadzorom. Nema teperaturte, ne znam da li je povećanje bilo psihološki, ali nažalost za taj podatak se saznalo tek nakon Skupštine. Ne mogu odgovoriti na pitanje zašto ta osoba nije to prijavila, vjerovatno nije htjela da Skupština prestane s radom. Ja, kad bi dobio bilo kakav simptom ne bi došao na svoje radno mjesto u tom trenutku. To isto danas je rekao i načelnik policije. Pojedinac donosi lične odluke, a ja ne mogu ništa jer nemam zvaničnog nalaza-, rekao je Đaković.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora je Mirsad Duratović.

 D. Stojnić/Infoprijedor