Autor: Emina Dizdarević

Nakon što je Odbrana optuženog Milana Krupljanina u završnoj riječi predložila donošenje oslobađajuće presude, Državni sud je zakazao izricanje prvostepene presude za zločine u Prijedoru za 26. juli.

Advokat Radovan Stanić, koji zastupa Krupljanina, izjavio je da Tužilaštvo BiH nije iznijelo nijedan dokaz da je optuženi počinio zločin protiv čovječnosti u Kozarcu kod Prijedora.

Prema njegovim riječima, nije izveden nijedan dokaz o povezanosti Krupljanina i širokog i sistematičnog napada.

“Nema dokaza da je on bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS). Njegov status ovdje nije ni utvrđen. Tužilaštvo nije dokazalo učešće optuženog u progonu civilnog stanovništva”, naveo je Stanić.

Krupljan je optužen s Dragom Končarom i Radetom Vlasenkom da su, kao pripadnici VRS-a, učestvovali u progonu civilnog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor. Na teret im se stavljaju ubistva osam osoba počinjena na području Kozarca i Prijedora, a među tim žrtvama su i osobe starije životne dobi.

Stanić se osvrnuo i na izjave svjedoka Tužilaštva BiH Semira Alukića i Muhameda Kusurana te zaštićenog svjedoka O-1 čiji sadržaj iskaza je bilo zabranjeno objavljivati. Prema njegovim riječima, O-1 svoja saznanja jasno i precizno iznosi, dok je Alukićevo svjedočenje neubjedljivo i osporeno u najbitnijim činjenicama.

Advokat Stanić smatra da svjedok Alukić nije bio očevidac ubistava u zaseoku Barakovac, niti su se događaji desili onako kako je opisano u optužnici.

“Krupljanin nije učestvovao u izvršenju zločina protiv čovječnosti. Predlažem da se oslobodi optužbe”, izjavio je advokat.

 

BIRN