Nedjad Besic

Nedjad Besic

Odbornik Stranke demokratske akcije u gradskoj skupstini Nedjad Besic nam je proslijedio svoj  prigovor na imenovanje clanova “Gradske popisne komisije”, te vam ga u cijelosti objavljujemo.

Gradski odbor SDA Prijedor

Dana:14.06.2013

Grad Prijedor

Administrativna služba Grada Prijedora

n/r Gradonačelniku Marku Paviću

n/r Predsjedniku Skupštine Grada

Sejad Jakupović

n/r Sekretar Gradske Skupštine

Željko Škondrić

Predmet:Prigovor na imenovanje članova Gradske popisne komisije Grada Prijedora.

Poštovani ,

Na osnovu propisansih pravila Agencije za statistiku BiH te Zakona usvojenim u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine( ZAKON O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA U BOSNI I HERCEGOVINI 2013. GODINE Službeni glasnik Bosne i Hercegovine br. 10/12 od 07.02.2012 godine i ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA U BOSNI I HERCEGOVINI 2013. GODINE SL. GL. 18/13),te preporukama Evropske komisije o popisu stanovništva ,smatram da je grubo prekršen procedura i Zakon o popisu stanovnistva na području Grada Prijedora.

Samim načinom odabira (nigdje nije objavljen Javni poziv za odabir Gradske komisije za popis stanovništva 2013)od strane komisije i tjela koji automatizmom čine tročlana Komisija a to su Predsjednik Skupštine Grada ,Sekretar Skupštine Grada i član iz reda konstutivnih naroda (Hrvat) sa područja susjedne općine Sanski Most.

U proceduri koja je propisana od strane Agencije, Gradsku komisiju grada Prijedora čine 2 Srbina,2 Bošnjaka ,1 Hrvat i 1 iz reda ostalih.

Mi ispred Gradskog odbora SDA Prijedor smatramo da je prekršena u startu procedura o sprovodjenju izbora i imenovanja članova iz reda Bošnjačkog naroda .

Uvažavajući svakog pa i gospodju Goranu Šobot iz Gedoetske uprave, smatramo da ona tu kao profesionalac te nemoze zastupati interese Bosnjaka na području Grada Prijedora.

Od vas tražimo da svojim autoritetom ispravite ovu mislim, nenamjernu grašku te imenovanje dotične osobe stavite van snage a da se u skladu sa procedurama i Zakonom koji su propisani odabere drugo lice na mjesto koje pripada Bošnjaku.

Spoštovanjem,

 

Odbornik SDA u Gradskoj Skupštini Grada Prijedora

Bešić Nedžad

 

 

U prilogu:

1.Broj članova i etnički sastav Popisnih komisija lokalne samouprave

2.Procedure predvidjene za izbor i imenovanje .