20130706_122138

SDA: Vijece ministara je napravilo propuste glede popisa i ocekujemo da ih ispravi

Tematska sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (GO SDA) o popisu stanovnistva u Bosni i Hercegovini 2013.godine odrzana je danas u Prijedoru.

Nakon iscrpne rasprave, Glavni odbor SDA je usvojio informaciju Operativnog štaba SDA o provedenim aktivnostima za popis stanovništva 2013. godine.

Također, GO SDA zahtijeva od svih institucija u BiH da aktivnosti na pripremi i provođenju popisa poduzimaju isključivo u skladu sa zakonom BiH te pozvao sve institucije bošnjačkog naroda da se uključe u aktivnosti oko popisa stanovništva kako bi se on obavio na što kvalitetniji način, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Pozdravlja se formiranje Fondacije-popis 2013. u kojoj koordinirano djeluju bošnjačke institucije i dodaje da će SDA dati puni doprinos u djelovanju ove Fondacije te pozivaju i druge političke stranke da to učine.

GO SDA insistira da se Bošnjacima, kao i svim drugim, osigura neprikosnoveno pravo na izjašnjavanje o etničkom i svakom drugom identitetu i svom jeziku te poziva sve građane BiH da pravo i obavezu popisa stanovništva obave u mjestima prebivališta iz 1991. godine. Ovo se naročito odnosi na one sredine u kojima je zbog genocida i progona došlo do promjene etničke strukture stanovništva.

Također, pozvani su i građani BiH u dijaspori da iskoriste sve zakonske mogućnosti i da pravo i obavezu popisa obave u BiH.

GO insistira da se usvoji šifrarnik u skladu sa statističkim principima prije popisa stanovništva 2013. godine.

“Činjenicu da je Vijeće ministara (VM) BiH protivno Zakonu usvojilo popisnicu umjesto Agencije za statistiku BiH i da je u nju uključilo i entitetsko državljanstvo, GO smatra ozbiljnom povredom dosadašnjih popisnih procedura. Traži se od Vijeća ministara da ovo ispravi, a zadužuje se Predsjedništvo SDA da prati realizaciju ovog zahtjeva, te provođenje zakona i shodno tome poduzima odgovarajuće mjere”, jedan je od zaključaka.

GO SDA traži da se prilikom Popisa svakom građaninu koji je popisan izda kopija popisnice.

Ističe se i da je GO SDA opredijeljen za ustavne reforme u BiH u skladu s kongresnim dokumentima te insistira na dosljednoj provedbi Dejtonskog sporazuma, implementaciji presuda domaćih i međunarodnih sudova i promjenama Ustava BiH na evropskom putu.

U tom kontekstu SDA smatra da preporuke ekspertne grupe za promjenu Ustava Federacije mogu poslužiti kao osnova za raspravu o ustvanim promjenama u FBiH.

Prije održavanja sjednice Glavnog odbora Stranke, predsjednik SDA Sulejman Tihić susreo se s gradonačelnikom Prijedora Mirkom Pavićem, a akcenat razgovora bio na poboljšanju suradnje i uvjeta života povratnika.

Također, delegacija SDA je položila cvijeće na Spomen obilježje u Kozarcu, te posjetila sjedište Udruženja logoraša Prijedor gdje su razgovarali s predstavnicima udruženja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije.

Fena