Zaražen i muškarac iz Krivaje te medicinska sestra iz UKC-a

U Prijedoru su na koronavirus pozitivni policajac, medicinska sestra i stariji muškarac, rekao je danas gradonačelnik Milenko Đaković.

– Prva zaražena osoba od 1. maja je stariji muškarac iz Krivaje, a jedino što se u njegovim kontaktima moglo utvrditi jeste da je vodio sestru u Univerzitetski klinički centar (UKC) u Banju Luku na pregled, a nije mogao identificirati drugi kontakt od kojeg je primio virus. Druga zaražena je medicinska sestra, zaposlena u UKC-u, a treća osoba je policajac koji živi u Prijedoru, ali radi u Oštroj Luci – pojasnio je Đaković.

Sve osobe s kojima su kontaktirali novozaraženi, stavljene su u izolaciju i bit će testirane kako bi se provjerilo njihovo zdravstveno stanje.

– Na današnji dan, imamo 119 osoba pod zdravstvenim nadzorom, 80 osoba je u kućnoj izolaciji, 39 u karantinu u hotelu “Prijedor” i 1.290 osoba je izašlo iz zdravstvenog nadzora – rekao je Đaković novinarima nakon današnje sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

U gradu Prijedoru 12 je pozitivnih na koronavirus, pet je izliječeno, a tri osobe su preminule.

Od 12 pozitivnih, tri su na liječenju u UKC-u, a devet u Studentskom domu “Nikola Tesla” u Banjoj Luci.

U protekla tri dana 30 osoba na području Prijedora kažnjeno je zbog nepoštivanja zabrane kretanja, a 35 zato što nisu nosili maske i rukavice.

 

 

FENA/AVAZ